Lihtsad nipid kodu energiatõhususe parandadamiseks

Tarbija24
Copy
Foto: Piqsels

Pidev energiahindade tõus paneb inimesi otsima viise, kuidas oma kodude energiatõhusust parandada. Siin on mõned lihtsad nipid, kuidas teha seda ilma suuri renoveerimistöid ette võtmata. 

Ehitusmaterjalide poe Hutton tehnilise konsultandi Margus Laatsi sõnul on hoone suuremad soojakaod seotud eelkõige nelja aspektiga. Nendeks on piirded ehk seinad ja katus, õhulekked ehk aknad ja praod, küttesüsteemid ning maja kasutamise harjumused, nagu akende avamine, vee soojendamine.

Puhasta või uuenda ventilatsioonisüsteemid

Tallinna Tehnikaülikooli liginullenergia uurimisrühma eksperdi Paul Klõšeiko sõnul on vananenud või puudulik ventilatsioon suur energiaröövel. «Kui kodu soojustada, siis ventilatsiooni parandamine käib sellega kaasas. Kui ventilatsioonil puudub soojustagastus, liigub soe õhk lihtsalt välja ja majja tuleb jahe välisõhk.»

Eriti oluline on ventilatsiooni korrastamine pärast uute akende paigaldamist või seina soojustamist, sest eelmise sajandi hoonetes toimis ventilatsioon läbi lekkivate akende ja piirete ning nende tihendamisel tekib hallituse, niiskuskahjustuse või ülekuumenemise oht.

«Energiatõhususe tõstmiseks on soovitatav vana agregaat, näiteks värskeõhuklapp, välja vähetada kaasaegse, soojustagastiga lahenduse vastu, mis on mootoriga, mitte lihtsalt lahtikäiva klapiga,» selgitas Klõšeiko.

Leia üles õhulekked ja paranda need

«Vanades majades on lekked seotud tihti logisevate ja ühekordsete akendega. Kui hoone õhupidavust parandada ja lekked kinni panna, mõjutab see kulusid märkimisväärselt,» kinnitas Laats.

Õhulekked tehakse kindlaks alarõhutesti ja termokaamerate abiga. «Lekkiv õhk ei läbi soojustagastit ja raiskab sellega energiat või toob kaasa niiskuskahjustuse,» ütles Klõšeiko.

Vaheta vanad aknad ja uksed uute vastu

Ehkki katus ja seinad on sooja mõttes kõige suuremad kuluallikad, moodustades kogu soojakaost ligi 50 protsenti, on nende renoveerimine kallis ja suur töö. Akende ja uste e-kaubamaja Klar Home tegevjuht Janar Tammjärv soovitab seetõttu alustada akende ja uste vahetamisest. Nii võib muutuda kodu ka esteetiliselt ilusamaks.

«Vanade akende ja uste asendamine uute, kolmekordse klaasiga akende vastu võib säästa isegi kuni viiendiku küttekuludest,» selgitas Tammjärv.

Kui ruumi peaks ähvardama ülekuumenemine, saab valida aknale päikesekaitseklaasi. «Akende soojusläbivus on 5–10 korda suurem kui seintel ning võrreldes 2000ndate algusest pärit akendega on tänapäevased aknad kaks korda tõhusamad.»

Kes saab hakkama muude remonditöödega, vahetab vaevata ka aknad. «See on uus normaalsus – rahaline sääst võib sel juhul ulatuda 50 protsendini,» andis Tammjärv nipi raha kokkuhoiuks.

Soojusta katusealune

Kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool! See ütlus kehtib ka katuse soojustamise kohta. Kui katusealust täiel määral soojustada ei jõua, tuleks keskenduda vähemalt laepealsele osale.

Laatsi sõnul on kõige lihtsam soojustada puistevillaga, sest selle paigaldamine on füüsiliselt lihtne – torust puistatakse soojapidav materjal lae peale. «Seda saab mugavalt teha ka sellistel pööningutel, kuhu inimene püsti või isegi käpuli liikuma ei mahu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles