Töötamine kuumalaine ajal: mida teha, et töökohal palavus ei tapaks?

Copy
GoWorkaBiti tulevikutöö uuringust selgus, et iga kolmas kontoritöötaja plaanib rutiinsest palgatööst loobuda.
GoWorkaBiti tulevikutöö uuringust selgus, et iga kolmas kontoritöötaja plaanib rutiinsest palgatööst loobuda. Foto: Shutterstock

Kuumalainest hoolimata ei naudi paljud inimesed suvemõnusid, vaid on hoopis töölainel. Vaata, milline on soovitatav temperatuur sinu töökohal.

Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula tõdeb, et õigusaktides ei ole kirjas konkreetset temperatuuri, mis oleks nõutud tööruumides. Küll aga on töötervishoiu ja tööohutuse seaduses sätestatud teatavad nõudmised tööruumile. Töökoha sisekliima, sh õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus, peab sobima tööülesannete täitmiseks ning töökohad peavad olema varustatud värske õhuga. Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada, kui palju inimesi selles ruumis töötab, milline on nende vaimne ja füüsiline koormus, kui suur on tööruum, milliste töövahenditega tööd tehakse ning milline on tehnoloogiline protsess.

Soovituslikud temperatuurivahemikud lähtuvalt töö laadist on:

  • töödel, mida tehakse istudes ja mis ei nõua füüsilist pingutust: 20–25 °C;
  • töödel, mida tehakse istudes või seistes ehk mis on seotud käimisega ning millega kaasneb mõningane füüsiline pingutus: 19–24 °C;
  • töödel, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 1 kg) esemete teisaldamisega seistes või istudes ja mis nõuavad teatud füüsilist pingutust: 17–23 °C;
  • töödel, mida tehakse seistes, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 10 kg) raskuste kandmisega ning millega kaasneb mõõdukas füüsiline pingutus: 16–22 °C;
  • töödel, mis on seotud pideva liikumisega, suuremate (üle 10 kg) raskuste teisaldamise ja kandmisega ning mis nõuavad suurt füüsilist pingutust: 15–20 °C.

Kui töökohal on kõrge temperatuur, peab tööandja leidma lahenduse, et selline olukord töötajat võimalikult vähe kahjustaks. Näiteks on asjakohane anda lisavaheaegu ajal, mil temperatuur on kõrge. Kui temperatuur langeb, saab tavapärase töökorraldusega jätkata. Vaheaegu peaks olema võimalik pidada jahedas (kuid mitte liiga külmas) puhkeruumis. Kindlasti peab kuumadel päevadel olema kättesaadav piisavalt joogivett, soovitavalt mineraalainete sisaldusega, sest higistamine viib organismist välja mineraalaineid ja soolasid, soovitab tööinspektsioon.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadus annab töötajale õiguse keelduda tööst, mis seab ohtu töötaja enda või teiste isikute tervise. Kui temperatuur töökeskkonnas on nii kõrge, et töötaja tunneb ennast juba halvasti, tuleb töö katkestada ning minna jahedasse ruumi toibuma. Vajadusel pöörduge arsti poole.

Tööst keeldumisest tuleb viivitamata teatada tööandjale või tema esindajale ja töökeskkonnavolinikule. Enne tööst keeldumist soovitab tööinspektsioon tööandjat siiski kirjalikult teavitada esinevast probleemist ning nõuda selle lahendamist. Ka info tööst keeldumise kohta soovitab tööinspektsioon esitada esimesel võimalusel kirjalikult, et saaksite vajadusel hilisemalt tõendada, miks te tööst keeldusite (te ei keeldunud niisama töö tegemisest, vaid ohus oli teie tervis).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles