Kaupmehed tõstsid viina hinda rohkem kui tootjad (2)

PM Majandus
Copy
Pildil Viru Valge viin, Monopoli viin.
Pildil Viru Valge viin, Monopoli viin. Foto: Malev Toom

Odavpoodide keti A1000 Market juhi Tarmo Lauringu sõnul tõstsid alkoholitootjad kevadel viina hinda paarikümne sendi võrra, aga poed lisasid sellele omalt poolt veel 30 senti juurde ning sügiseks ähvardatakse uue suure hinnatõusuga.

Tarmo Lauringu sõnul on küll teravilja ja kange alkoholi tootmiseks muude vajalike toorainete ning ka elektrikulu selgelt kasvanud, kuid see moodustab poe lõpphinnast vaid murdosa.

«Kange alkoholi hinna kõige suurem osa on aktsiis. Näiteks 6,5 eurot maksvast pooleliitrisest viinapudelist moodustab aktsiis 4,5 eurot ning ülejäänud kaks eurot jagavad omavahel kaupmees ja tootja. Isegi kui viina tootmise hind tõuseb näiteks poole võrra, siis tähendaks see tegelikult vaid umbes 50–70-sendilist hinnatõusu. Tegelikkuses panevad kauplused igale tootja hinnatõusule vähemalt sama palju ise lisaks otsa,» rääkis Lauring.

Ta tõi näite tänavu kevadest, kui Liviko tõstis Laua viina väljamüügihinda 20 senti. «Meie analüüsi kohaselt aga suurenes poodides keskmiselt pudeli hind 50 senti. Praegu valmistatakse meid vaimselt ette, et sügisel hind jälle tõuseb, aga suurem osa sellest on jaekaubanduse juurdehindlus, mitte tootmiskulu,» lisas Lauring.

«Ka meie tõstsime kevadel Laua viina hinda, aga täpselt sama palju, kui tegi seda tootja ehk 20 sendi võrra. Meil on kindel kasumimarginaal ja me ei näe põhjust, miks peaks praegu topelt juurde panema. Kui sisseostetavate toodete hinnad tõusevad, siis kaupmehe käive ja kasum ju ka veidi kasvavad, mis tegelikult peaks kaupluse pidamise kulude suurenemise ära katma,» ütles Lauring.

A1000 Marketi juhi sõnul ootab järgmine suurem põhjendatud hinnatõus ees alles järgmise aasta alguses, kui riik tõstab alkoholiaktsiisi. «Viimase alkoholiaktsiisi tõusu pealt oli selgelt näha, et poed kasutavad võimalust ja panevad tegelikult sama palju omalt poolt lisaks,» lisas Lauring.

A1000 Marketi odavpoodide ketti kuulub Eestis 13 kauplust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles