Autokütus kallineb: kümme lihtsat nippi, kuidas kütusekulu vähendada (3)

Tarbija24
Copy
Kütusekulu.
Kütusekulu. Foto: Aivar Aotäht

Kallinev kütus viib autoomanike rahakotist üha suuremad summad. Pikemate jaanisõitude eel pani Tarbijaportaal kokku lihtsad soovitused, mida kütusekulu vähendamiseks ette võtta saab.

1. Hoolda autot ja kontrolli õlitaset regulaarselt

Kütusetõhususe seisukohalt on kõige olulisemad süüteküünlad ja erinevad filtrid, eelkõige mootori õhufilter. Ummistunud või vananenud filtri kasutamine tõstab autode kütusekulu.

2. Kontrolli kord kuus rehvide rõhku

Madal rehvirõhk suurendab veeretakistust, mistõttu mootor kasutab kiiruse säilitamiseks rohkem kütust.Rehvirõhu langus 1% võrra vähendab kütusesäästu 0,3%.

3. Vähenda sõiduki kaalu

Võta pagasiruumist või tagaistmelt ära kogu ülearune raskus. Nii muudad auto ökonoomsemaks, ruumikamaks ja parandad juhitavust.

4. Pane aknad kinni ja võta tühi katuseraam maha

Eemalda oautolt esemed, mis selle õhutakistust suurendavad. Iga jalgrattahoidja, olgu see siis katusel või veokonksu küljes ning iga katuseboks tähendab auto kütusekulu suurenemist. Kasuta neid lisatarvikuid vaid siis, kui te neid päriselt vajad.

5. Vähenda konditsioneeri kasutamist

Kasuta konditsioneeri vaid siis, kui see on ilmtingimata vajalik. Konditsioneeri kompressor on võimas seade, mis võib suurendada kütusekulu kuni 30%.

6. Alusta sõitu võimalikult kiiresti

Alusta sõitu võimliakult kiiresti pärast auto käivitamist ja lülita mootor välja, kui auto seisab üle minuti.

7. Sõida sujuvalt

Sõida mõistliku kiirusega ja sujuvalt. Iga üleliigne kiirendus või gaasipedaali vajutamine, agressiivne manööverdamine ja ebavajalik mootori pöörete tõstmine raiskab asjatult kütust.  Uuringud kinnitavad, et agressiivne sõidustiil võib vähendada kütusesäästlikkust kuni 40%.

8. Kiirendades vaheta käiku võimalikult vara

Sõida võimalikult kõrge oludesse sobiva käiguga, sest madalamaid käike (ja seega kõrgemaid pöördeid) kasutades põletad ilmaasjata kütust.

9. Püüa liikluses toimuvat ette aimata

Mõtle teekond hoolega läbi, proovi vältida ummikuid ja võimalusel vali sõitmiseks aeg, mil liiklus on vaiksem või vali tee, mis lubab sõita võimalikult sujuvalt. 

10. Kaalu tööle ja väljasõidule minnes auto jagamist 

Milleks sõita autos üksi, kui võimalik on kulusid jagada.

Boonus

Rahakotile mõjub väga hästi, kui sõidad lubatud kiirusega ning väldid sellega liiklustrahve.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles