Korteriomandiga seotud mõnele murele terendab lahendus (1)

Copy
Uusarendus.
Uusarendus. Foto: AS Merko Ehitus

Valitsus kiitis heaks korteriomandi- ja korteriühistuseaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on lahendada korteriomandeid ja korteriühistuid puudutavaid probleeme.

Kinnisasja omaniku korteriomandite moodustamise tehing peab edaspidi olema notariaalselt tõendatud. Kehtiva õiguse järgi on näiteks arendajal võimalik esitada korteriomandite moodustamise avaldus kinnistuportaalis, tulevikus tuleb selline tehing tõestada notariaalselt.

Seaduse muudatusega võimaldatakse kuni kümne korteriga korteriühistul pidada raamatupidamisarvestust kassapõhiselt ning kaob kohustus esitada majandusaasta aruannet. Muudatus ei kohaldu korteriühistutele, millel on valitseja.

Lisaks antakse omavalitsustele võimalus moodustada korteriomandite ja korteriühistutega seotud vaidluste jaoks lepitusorgan, mis tegutseb lepitusseaduse alusel. Kuna kohtuvaidlused võivad kesta kaua ning olla kulukad, on lepitusorgan kiirem ja soodsam variant vaidluste lahendamiseks.

Seadus on plaanitud jõustuma üldises korras, välja arvatud registriarendusi vajavad tehnilised muudatused, mis puudutavad korteriomandite esemeks oleva kinnisasja jagamise ja korterihoonestusõigustest korteriomandite moodustamise tehinguid.

Muudatused jõustuvad 2024. aasta 15. jaanuaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles