Bensiin kallineb: kuidas kütusearveid vähendada? (4)

Tarbija24
Copy
Kütusekulu.
Kütusekulu. Foto: Aivar Aotäht

Mootoribensiini hind püstitab uusi rekordeid ning kütusepaagi täitmine viib rahakotist üha suuremaid summasid. Kuidas kütusearveid vähendada, soovitab autoandmetega tegeleva ettevõtte carVertical autoekspert Matas Buzelis.

1. Sõida sujuvalt

Kütusekulu kasvab märgatavalt agressiivse sõidustiili harrastajatel, kes kiirendavad ja pidurdavad tugevalt. Teadusuuringud on näidanud, et agressiivne sõidustiil võib vähendada kütusesäästlikkust kuni 40 protsenti.

Probleemi on lihtne lahendada, kui väldid edaspidi tugevat kiirendust ja kasutad kiiruse vähendamiseks käike. Agressiivsed sõiduharjumused lühendava harva sõiduaega rohkem kui paar minutit, mis ei ole täiendavat kütusekulu väärt. Sujuvam sõit säästab ka auto mootorit, rehve ja vedrustust.

2. Vähenda konditsioneeri kasutamist

Tänapäevaste autode kliimaseadmed lasevad sageli konditsioneeril töötada ka siis, kui see pole tegelikult vajalik. Konditsioneeri kompressor on võimas seade, mis võib suurendada kütusekulu kuni 30 protsenti.

Konditsioneer on väga mugav kuumal suvel või vihmasel sügispäeval, sest see mitte ainult ei jahuta, vaid ka kuivatab õhku. Kui soovid kulutada vähem kütust, kasuta oma konditsioneeri säästlikult.

3. Kontrolli regulaarselt rehvirõhku

Autotootjad arvutavad iga sõidukimudeli jaoks optimaalse rehvirõhu, mis tagab parima jõudluse, mugavuse, ohutuse ja kütusesäästlikkuse. Madal rehvirõhk suurendab veeretakistust, mistõttu mootor kasutab kiiruse säilitamiseks rohkem kütust.

Seetõttu tasub rehvirõhku regulaarselt (vähemalt kord kuus) kontrollida. Vastavad uuringud on näidanud, et rehvirõhu langus ühe protsendi võrra vähendab kütusesäästu 0,3 protsenti. Meie autoeksperdid hoiatavad siiski, et rehve ei tasu ka liiga täis pumbata, sest kõrgem rõhk võib põhjustada nende ebaühtlast ja enneaegset kulumist.

4. Püüa vähendada sõiduki tarbetut kaalu

Kütusekulu suureneb koos sõiduki kaaluga, sest raskema auto liigutamiseks läheb vaja rohkem võimsust. Autokonstruktorid hülgasid terasest varuratta ja asendasid selle alumiiniumist või isegi plastist rattaga, et vähendada võimalikult palju auto kaalu.

Sinu auto ei ole ladu. Kola ja raskete esemete eemaldamine muudab auto ökonoomsemaks, ruumikamaks ja parandab juhitavust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles