Vetevool: lõhe hind peaks varsti langema

Adele Johanson
Copy
Kalalett
Kalalett Foto: Mihkel Maripuu

Värske lõhefilee kilo eest peab kaupluses välja käima pea 30 eurot. Kaladega kaupleva M.V. Wooli ostujuht Meelis Vetevool sõnas, et suvepoole peaks ka lõhe ja forelli hind langema. 

Lõhe hind on ka ettevõtte jaoks ajaloo kõige kõrgemal tasemel. «Kui eelmine tipp jäi 8 euro kanti, siis sel aastal maksab tooraine, mida me Norrast ostame, juba 14 eurot kilo. See on tõesti väga kallis,» nentis Vetevool.

Lõhe on kallis, sest nõudlus Norrast pärit kalale on väga suur. Võrreldes eelmise aastaga ostetakse kala rohkem nii Inglismaal, Ameerikas kui ka Aasias ning selle pärast jääb teistele vähem. Koroona tippajal nõudlus langes ning nii on ka kasvatustes kala vähem, sest sellist kalaisu ei osatud oodata. «Võitleme, et seda kala kätte saada,» kirjeldas ta seisu.

Kui hind läheb üles, siis nõudlus teadupärast väheneb, sest inimesed vaatavad nukralt rahakotti ja teevad teisi valikud. Nii on tublisti vähenenud ka lõhe tarbimine. «Inimestel on valida lihade, kanade ja erinevate toiduainete vahel. Kui lõhefilee on 30 euro kilo, siis see on liiga kallis iga päev söömiseks,» arvas ka Vetevool. 

Tasub oodata suve

Kui kellelgi on aga väga suur lõheisu, siis tasub oodata suve või koguni sügist. Suvel peaks Norras uus põlvkond lõhesid puhastamisele minema ja see peaks ka hinnad alla tooma. «Näen juba viimastel nädalatel, et hinna tipp on möödas ja loodan, et ka kauplustes peaks hind paari nädala jooksul väikese sammukese alla tulema,» rääkis Vetevool.

Kui üks lõhe Norras kinni püütakse, siis peaks ta ka nädala jooksul Eestis lauale jõudma. Vetevool tõi näite, et kui neljapäeval Norras lõhe püütakse ja puhastatakse, siis laupäeval jõuab see kala neile ning ja läheb siis fileerimisele. Esmaspäeval või teisipäeval jõuab kala kauplusesse müüki. Puhastatud kala peaks termokotis säilima kuni 14 päeva. Kast peab olema kinni ja kala roogitud. Soolatud kala töötlemisega läheb veidi kauem aega.

Kõige soodsam peaks punane kala olema aga septembrist detsembri alguseni, siis on nii Soomes kui Norras kõik kalad jõudnud kosuda ning paras aeg on nad ära süüa. Kalu kasvatatakse aasta ringi, aga suvel kosuvad nad paremini kui talvel. Kalade kasvatamist ajatatakse ka nii, et aastas saaks mitu põlvkonda püügivalmis. 

Kui hinnad sellel aastal ka langevad, ei kuku need Vetevoolu sõnul sinna, kus nad pandeemia ajal olid – toona oli kala erakordselt odav, sest restoranides polnud nõudlus ollagi. 

Punast kala saab Norrast ja Soomest

Eestist lõhet ei saa ning seda tuleb osta just Norrast, Eestis kasvatatakse küll veidi forelli, kuid need on Vetevoolu sõnul liiga pisikesed. Nemad ostavad forelli alates 2 kilost ja seda saab lisaks Norrale ka Soomest.

Lõhe ja forell on mõlemad punase lihaga, aga lõhe on forellist rasvasem ning Vetevoolu sõnul kõlbab paremini ahjupraadi ja grillile. See on aga reegel, mida võib julgelt rikkuda. «Mina söön mõlemat ja soolan mõlemat ja teen mõlemast ka ahjupraadi,» märkis Vetevool, kes lisas, et sööb hea meelega ka turska, paltust ja merikokre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles