Soomlased kardavad, et suvekuumaga võivad ventilaatorid otsa saada

Tarbija24
Copy
Suvi Helsingis
Suvi Helsingis Foto: AFP/SCANPIX

Kuuma suve tulles võivad ventilaatorid kauplustest otsa saada, sest nii läks see ka mullu, vahendab Taloussanomat. Ventilaatoritega on kehvasti, sest lehe kinnitusel napib nende kokkupanekuks vajalikke komponente.

Elektroonikakomponentide tootja Elkomit juhi Veli-Matti Kankaanpää sõnul on lisaks varuosade puudusele kasvanud ka nõudlus koduelektroonika järgi.

Kui juba soomlased suvekuuma pelgavad, siis võib sama saatus tabada ka Eestit. Euronics Eesti turundusdirektor Kristjan Terase nentis, et viimased aastad on tõesti näidanud, et ka Eesti suveilm võib olla äärmiselt kuum, ka öösel. Sisseehitatud konditsioneerid aga on meie elamutes ja korterites pigem harv nähtus, isegi uuselamutes, lisas ta.

Kuuma ajal vajavad inimesed sobiva sisekliima loomiseks täiendavaid seadmeid, millest kõige levinumad on ventilaatorid – nende suvine müük on kasvutrendis olnud juba kaks aastat järjest.

«Kaupade puudust Euronicsis selles kaubagrupis vähemalt esialgu ei ole. Kliimaseadmete nõudlus on aga otseses seoses ilmaga ja kui peaksid korduma samasugused troopilised ööd, nagu olid 2021. aastal, siis võib küll tekkida olukord, kus kaubavarud suure ostuhuvi tõttu plaanitust varem ammenduvad. Seda said tarbijad tunda läinud aastal, kui kaubandusvõrgus tekkis üleüldine ventilaatorite puudujääk,» märkis Terase.

Aastataguse ajaga võrreldes on ventilaatorite sisseostuhinnad tänavu tõusnud 10–15 protsendi võrra ning hinnatõusu taga on peamiselt kasvanud transpordi-, toormaterjalide- ja tootmiskulud, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles