Kork peab tulevikus pudeli külge jääma

Tarbija24
Copy
Plastpakend
Plastpakend Foto: Elmo Riig/Sakala

Toiduliidu korraldatud Pakendikonverentsil tutvustati üleilmseid trende, mida toidutootjad on toiduainete pakendamisel kasutusele võtnud. Üheks suunaks on see, et korgid peavad tulevikus jääma pudelite või topside külge.

Aasta suurima trendina tõi pakendilahenduste tarnija Multivac Saksamaa innovatsioonikeskuse projektijuht Marina Dodel välja toidu säilitamiseks mõeldud pakendi innovatsioonid, nagu vaakumpakendid, taassuletavad pakendid või antimikroobsed pakendid.

«Toidujäätmed tekitavad tohutu süsiniku jalajälje. See on tegelikult nii suur, et kui toidujäätmed oleks riik, oleks see Hiina ja USA järel suuruselt kolmas süsinikdioksiidi tekitaja,» ütles Dodel. Eesmärk on vähendada pakendite abiga toidu raiskamist. 

Teiseks suundumuseks on monomaterjalide kasutuselevõtt ringmajanduse tugevdamiseks. «See tähendab liikumist monomaterjalpakendite poole ehk keskendutakse materjalikomponentide lihtsustamisele. Euroopa Liidu plastistrateegia nõuab, et kõik pakendid oleksid 2030. aastaks taas- või korduvkasutatavad,» lisas Dodel.

Kolmas suur trend on bioplast. See suundumus puudutab kasvavat nõudlust bioplasti järele, et vähendada tavapäraste naftast valmistatud plastide kasutamist. «Bioplasti mõiste hõlmab laia valikut materjale. Need võivad, aga ei pea olema biolagunevad. Need võivad olla biopõhised, aga ka fossiilpõhised. European Bioplasticsi arvutuste kohaselt kasvab globaalse bioplasti tootmine järgmise viie aasta jooksul enam kui kolm korda. Selle üheks põhjuseks võib olla see, et biolagunevust peetakse kõige keskkonnasäästlikumaks pakendite kõrvaldamise meetodiks kasutusea lõppemisel,» märkis ta.

Neljas trend ühendab suurt digitaliseerumist ja suurt jätkusuutlikkust. Märgised ja etiketid on ajale jalgu jäänud pakendielement, sest sel puhul on sageli tegemist toote põhipakendust erineva materjaliga, mis omakorda raskendab pakendi sorteerimist.

«Nihe kergesti eraldatavate etikettide ja taaskasutatavate või taastuvate märgistusmaterjalide poole on äratuntav ja muutub aina tugevamaks,» ütles Dodel.

Märgiseid ja etikette paraku toidutoodetelt täielikult eemaldada pole võimalik, sest need annavad tarbijale olulist sorteerimis- ja toitumisalast informatsiooni. Üheks võimalikuks lahenduseks on toidupakendile kuvatud QR-kood, mis annab lisateavet ilma pakendil palju ruumi kasutamata.

Hiljutisema innovatsioonina saab rääkida nähtamatust vöötkoodist, mis lisaks muule parandab plastjäätmete automatiseeritud sorteerimist – tänu koodile suudavad sorteerimistehase skännerid materjale hõlpsalt tuvastada ja need õigesti välja sorteerida.

Viiendaks suundumuseks on korkide taaskasutatavuse parandamine, eelkõige joogiturul. Euroopa Liidu seadusandlus näeb ette, et kork peab jääma pudeli või topsi külge ning nende suuniste järgi tehakse juba ka korkidele, sulguritele ja tiladele uuendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles