Poeskäigu nipid: nii jõuavad ostukorvi soodsad ja tervislikud kaubad

Prisma Peremarket
Copy
Foto: Prisma Peremarket

Soodsa ja samas tervisliku ostukorvi kokkupanemine on oluline ning paari nippi järgides täiesti võimalik. Tervisliku toitumise koolitaja ja Prisma Peremarketi töötaja Liina Karron jagab oma pere näitel soovitusi, mida poes käies ja süüa tehes silmas pidada.

Mitme kokaraamatu autori Liina Karroni sõnul ei pea hea toit olema sugugi kallis. Ta tõdeb, et tervislikke toite on lihtne valmistada ja vastupidi levinud arvamusele tuleb tervislike valikute tegemine pikas perspektiivis soodsam kui ahvatlustele allaandmine. Liina jagab mõned soovitused, kuidas hoida tervist ja säästa samal ajal.

Prismas on müügil mitme omakaubamärgi tooted, sealhulgas Rainbow, mis pakub kvaliteetseid ja soodsaid kaupu pea igas tootegrupis.
Prismas on müügil mitme omakaubamärgi tooted, sealhulgas Rainbow, mis pakub kvaliteetseid ja soodsaid kaupu pea igas tootegrupis. Foto: Prisma Peremarket

1. Katseta ja proovi uusi tooteid

Kuigi harjumuse jõud on suur ja tuttavad maitsed meelepärased, tasub aeg-ajalt panna toidukorvi ka uusi tooteid. Miks mitte asendada kasvõi mõnel päeval nädalas liha ja kala hoopis läätsede või ubadega, mis erinevalt loomsest kraamist varustavad organismi lisaks taimsele valgule kasulike kiudainetega. Kaunvilju ostes tasub purki pandud toodetele eelistada kuivatatud läätsesid, ube ja kikerherneid ning neid ise keeta ja maitsestada. Nii hoiab kokku raha, aga saab vältida ka liigset soola- ja ebavajalike lisaainete sisaldust.

Ka maitseaineriiuli ees tasub teha teadlik valik – erinevate maitseainesegude asemel eelista pigem puhtaid vürtse ja ürte. Valmissegude peamiseks koostisosaks on üldjuhul sool, mis teeb toote kilohinna näiliselt küll soodsamaks, kuid sisuliselt kallimaks – milleks maksta soola eest, kui tegelikult tahad osta maitseainet ennast. Osta julgelt erinevaid kuivatatud ürte ja vürtse ning valmista põnevaid maitsesegusid omaenda käe järgi.

2. Eelista hooajalist ja kodumaist

Tänapäeval ei pea kuri kasuema enam lapsekest talvisesse metsa maasikale saatma, sest nüüd saab nii marjad kui ka eksootilisemad puu- ja köögiviljad aasta ringi poest kätte. Vahel on muidugi tore maiustada, kuid kui säästurežiim sunnib valikuid tegema, tasub eelistada hooajalist ja kohalikku toidukraami. Meie oma peedid, kaalikad ja kapsad on kaugete maade köögiviljadega võrreldes palju taskukohasemad eriti siis, kui neid põnevate lisanditega täiendada. Lihtne kapsahautis või peedisalat saab uue hingamise, kui värskendad seda näiteks mõne maitseaine või hoopis köögiaknal kasvava ürdiga.

3. Jälgi allahindlusi

Prisma strateegia on pakkuda püsivalt soodsaid hindu ja kauplust külastades võid olla kindel, et saad kokkuvõttes kõige soodsama ostukorvi. Lisaks püsivalt soodsatele hindadele leiavad Prisma Konto kliendid igakuiste pakkumiste hulgast ligi 60 eriti hea hinnaga toodet.

Kauplust külastades tasub ringi vaadata kollase lisaallahindluskleebisega toodete järele, mida saab säilivustähtaja päeval osta 30 protsenti ning õhtul alates kella 20st isegi 60 protsenti soodsamalt. Valides kollase soodushinna kleebisega tooteid, päästad need äraviskamisest ning säästad raha. Sellised tooted tuleks ära kasutada samal õhtul või panna külmutamist kannatavad tooted ootele sügavkülma. Näiteks õigel ajal sügavkülma pistetud lihatooted säilivad kasvõi mitu kuud. Pane tähele, et sulatatud toode tuleb kohe toiduks valmistada.

Eelmisel aastal alustas Prisma ka smuutikastide projektiga. See tähendab, et Prisma kauplused ei viska seisma või ühekaupa jäänud täielikult küpsenud puu- ja juurvilju minema, vaid need pannakse kokku smuutikastiks. Väga soodsa kilohinnaga smuutikasti-puuviljad on saadaval vastavalt nende tekkimisele ja sobivad hästi kohe nautimiseks – või nagu nimigi ütleb – smuuti sisse panemiseks.

Smuutikastide algatus on väga hästi vastu võetud, sest lisaks soodsale kilohinnale on Prisma päästnud kilode viisi puuvilju, mis muidu kaupluses rikneks.

4. Vali ühikuhinna järgi

Väike number hinnasildil ei tähenda alati odavamat tootehinda. Pealtnäha soodne pudel või pakk võib osutuda kallimaks, kui selle kõrval seisev kõrgema hinnaga toode. Poeriiuli ees valikuid tehes tuleks ennekõike jälgida toodete kilo- või liitrihinda. Liitrise õlipudeli ja kahekilose jahupaki hind on alati soodsam kui nende väiksemas pakendis alternatiivil. Tähele tasub panna ka seda, et lahtiselt müüdavad puu- ja köögiviljad (näiteks kartul, porgand, sibul, õunad) on võrreldes valmispakendatud variantidega üldjuhul oluliselt odavamad.

Kui soovid eelistada suuremaid pakendeid, aga tunned muret, kuidas need koju viia, kasuta ePrisma abi. Veebipoe valik on väga hea ja suurte ostude puhul saad end säästa kojutassimise vaevast.

5. Lase omatoodetel end üllatada

Küllap oled kauplustes märganud Prisma omatooteid ehk Prisma jaoks spetsiaalselt valitud ja pakendatud tootesarju. Tavatoodetest soodsama hinnaga omatoodetele tasub anda võimalus, sest Prisma emafirma valib oma tooteid põhjamaise hoolega, tagades, et iga kaup vastab kõrgele kvaliteedistandardile. Prisma omatoodete sarjad on näiteks Rainbow, mis pakub laia valikut värskest ja kauasäilivast toidukaubast esmatarbekaupadeni, Xtra, mille eeliseks on eriti soodsa hinnaga suured pakendid, ning House, mille alt leiab laia valiku tööstuskaupu majapidamistarvetest rõivasteni.

6. Ise tehes hoiad kokku

Liha ja kala on traditsiooniliselt meie toidulaual olnud ja see on meile mõistlikus koguses kasulik, kuid ennekõike siis, kui tarbid päriselt liha ja kala, mitte neid sisaldavaid valmistooteid. Viinerid ja kalapulgad on muidugi mugav võimalus kiiresti kõhtu täita, kuid puhta liha või kalaga võrreldes on nendes toitaineid oluliselt vähem ning ebavajalikke lisaained jällegi rohkem.

Liharoogade n-ö pikendamine taimse täiendusega on tuttav nõks. Võta või pikkpoiss, millele võib lisada näiteks riivitud porgandit, või kotletitaigen, mille teeb muredamaks keedukartul. Oled sa aga proovinud liharoogadesse segada ube või kikerherneid? Mehhiklaste oa- ja lihapada chilli con carne võlgneb oma populaarsuse lisaks maitseküllusele kindlasti ka faktile, et lihakoguse ubadega täiendamine teeb sellest taskukohase roa ka suuremale perele. Ka pikkpoisile lisatud keedetud punased läätsed võivad positiivselt üllatada.

Liha või kala ostes ei pea alati fileed jahtima. Ka vintskemast lihatükist saab ahjupotis hautades maitsva roa ning näiteks tervet kala ahjus küpsetades saad sellest hiljem rohkem kätte kui fileest.

7. Kõige soodsam ostukorv on Prismas

Prisma on oma klientidele andnud lubaduse olla kõige soodsam jaekett Eestis ja kõik Prisma töötajad annavad iga päev oma parima, et see nii ka jääks. Viimase aasta Postimehe toidukorvi uuringu statistika kinnitab, et Prisma on kõige soodsam. Kuigi konkurents on muutunud tihedamaks, oli ka aprillis Prisma ostukorv kõige odavam.

Prisma lai valik tähendab, et sobivad toidukaubad – aga ka tööstuskaubad – leiab igaüks. Esindatud on nii kõige soodsamad kaubad kui ka pisut kallimad, et igaüks saaks teha soovikohase valiku.

Copy
Tagasi üles