Uuring: Tallinnas on eakatel parem elu kui Honolulus või Miamis

Tarbija24
Copy
Tallinnas on eakatel kokkuvõttes parem elu kui Vilniuses, Varssavis või Miamis.
Tallinnas on eakatel kokkuvõttes parem elu kui Vilniuses, Varssavis või Miamis. Foto: Zumapress/Scanpix

Toidulisandite valmistaja Veolar tellis uuringu selle kohta, millistes maailma linnades on eakatel kõige mõnusam elada. Selgub, et kõige parem on elu Tokyos, Tallinn on 33. kohal ja Miami näiteks 71. kohal.

Uuringus hinnati tuhandeid linnu ning võrdlusse pandi sada linna. Eakate elu-olu on kõige parem Tokyos, järgnevad Wellington ja Singapur. Honolulu oli vaadeldud saja linna seas 48. ja Minsk näiteks 95. kohal. Helsingi, Praha ja Stockholm on Tallinnast aga tüki maad eespool, selgub uuringust

Kuna Veolar valmistab toidulisandeid, mis aitavad nende sõnul inimesel kauem elada, uuritigi seda, kus on kõige mõnusam pensioniiga veeta. Hinnati elukvaliteeti linnades, eakate elanike rahalist stabiilsust, tervishoiuteenuste kvaliteeti ja kättesaadavust ning transpordivõimalusi ja kultuurielu.

Rahalise kindlustunde all oli vaatlusel ka eakate vaesusrisk, sissetulekute kindlus ja ebavõrdsuse määr terves ühiskonnas. Siin oli Tallinn võrreldud saja linna hulgas 24. kohal. Rahaline kindlustunne on kõige parem Oslos, Vancouveris ja Torontos. Kõige kehvemad olid lood sellega Vietnami, Indoneesia ja Türgi linnades. 

Pärandusega seotud asju on kõige lihtsam korda ajada Dubais, Abu Dhabis ja Singapuris. Tallinn on selles vallas 9. kohal.

Tervishoius võiks seis parem olla

Tervishoiuteenustele hinnangu andmisel võeti aluseks ka haiglavoodite arv elaniku kohta, tervishoiutöötajate arv elaniku kohta ning teenuste kiirus ja kättesaadavus. Tervishoiuteenuste kvaliteedi poolest oli Tallinn 53. kohal ja kättesaadavuse poolest 57.

Linnas liikumisele anti hinnang selle järgi, kui kiiresti linnas liikuda saab ja kui palju on inimesi, kes kasutavad liikumiseks ühistransporti. Ühistranspordi kvaliteedi poolest läks Tallinnal väga hästi – Helsingi ja Kopenhaageni järel 3. koht. Ühistranspordi kättesaadavuse poolest oli Tallinn 16.

Puhkusereisile sõit on Tallinnast aga oluliselt keerulisem kui enamikest vaadeldud linnadest ning selle kategooria eest oli Tallinn tabeli tagaosas, 82. kohal.

Kultuurielu on tegus

Tallinna kultuurielu sai pigem positiivse hinnangu – 29. koht. Tallinna muuseumid on saja linna võrdluses 42. kohal. Maailma kõige põnevamad muuseumid on selle ülevaate järgi Pariisis, Tokyos ja Moskvas. Seenioridele mõeldud ürituste poolest on Tallinn 50. kohal.

Vaadati ka seda, kui kättesaadav on elamispind. Siin hinnati seda, kui palju on pakkumisel ühetoalisi möbleeritud üürikortereid, kui kallis on üür ja kinnisvara hind võrreldes keskmise palgaga. Selles valdkonnas on Tallinn 24. kohal. Helsingi on näiteks 10., Vilnius aga 37. kohal.

Õhukvaliteedi näitajate poolest on Tallinn väga tubli ning saja linna seas koguni 3. kohal. Õhk on parem ainult Austraalias Adelaide'is ja Kanadas Vancouveris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles