KAUP EI LIIGU ⟩ Maailmas on üha suurem puudus euroalustest

Tarbija24
Copy
Euroaluseid on vaja igas laos
Euroaluseid on vaja igas laos Foto: Dmitri Kotjuh

Venemaa sõjategevuse tõttu Ukrainas on maailmas üha teravam puudus puidust kaubaalustest ehk euroalustest, vahendab Euronews.

Puidust kaubaaluste tootjate ühendused on hoiatanud, et euroaluseid võib peatselt olla väga keeruline saada. Paraku on alused hädavajalikud kaupade hoiustamisel ja transpordis.

Tavaliselt on euroaluseid ja nende tootmiseks vajalikku puitu imporditud Ukrainast, Venemaalt ja Valgevenest. Ukrainas toodeti eelmisel aastal 15 miljonit euroalust ning suurem osa neist müüdi Euroopa riikidele. Nüüd aga käib Ukrainas sõda ning Venemaa ja Valgevene kaupadele on kehtestatud sanktsioonid.

Nii on euroalused üha kallimad ning nende puudus võib tarneahelatele saatuslikuks saada. «Ilma euroalusteta jäävad tarneahelad ummikusse, sest kaupa tuleb käsitleda kastikaupa. Nii veeti kaupu enne esimest maailmasõda,» rääkis Virginia tehnikaülikooli emeriitprofessor Marshall White.

«Maailm liigub euroalustel. Tegemist on hädavajaliku vahendiga kõigi jaoks, kes kaupu liigutavad. Euroalused hoiavad tarneahelaid töös,» lisas ta.

Puit on läinud kolm korda kallimaks – ja nii ka puidust valmistatud kaubad. Kui varem maksis keskmine euroalus 9 eurot siis nüüd juba 23 eurot. Ka naeltega on kitsas käes, sest neid tehti Venemaalt pärit terasest. Ühe euroaluse tegemiseks kulub 70 kuni 80 naela.

Puitalused on logistikasektoris olulised pea kogu viimase sajandi. Need muutusid eriti populaarseks teise maailmasõja ajal, kui USA sõjavägi kasutas neid relvade ja laskemoona tõhusaks transpordiks. Euronewsi andmetel võib praegu ka Venemaa sõjavägi kannatada logistiliste raskuste käes, sest puidust kaubaaluseid napib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles