Rendiautod on muutunud Euroopas järsult väga kalliks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Autorendifirmad.
Autorendifirmad. Foto: Julius Kalinskas

61 eurot 24 euro asemel päevas: rendiautode hinnad on paljudes riikides järsult tõusnud. Tõenäoliselt jätkub hinnatõus ka suvepuhkuste ajal.

Koroonapandeemia mõju ja tarneahelaprobleemid autotööstuses tõstavad autorendi hindu kogu Euroopas. Selle aasta lihavõttepühade ajal rendivad autorendifirmad keskmiselt 35 (Island) kuni 155 protsenti (Hispaania) kõrgema hinna eest kui 2019. aasta lihavõttepühade puhul, mis olid viimased enne pandeemia puhkemist, kirjutab Der Spiegel.

Näiteks Hispaanias maksab auto rentimine praegu keskmiselt üle 61 euro, olles varasemalt maksnud umbes 24 eurot päevas, selgub võrdlusportaali billiger-mietwagen.de hinnangust. Võrreldes 2021. aasta lihavõtetega, mil turism paljudes kohtades seiskus, on hinnatõus mõnel juhul veelgi äärmuslikum. Portugalis nõutakse nüüd rendiautode eest 158 protsenti rohkem ja Horvaatias isegi 180 protsenti.

Põhjuseks on rendiautode struktuurne puudus: pandeemia alguses pidid rendifirmad müüma massiliselt sõidukeid, mida nad enam välja rentida ei saanud. Nüüd on nõudlus hüppeliselt kasvanud, kuid rendifirmad ei saa hankida piisaval hulgal uusi autosid, sest tootjatel on puudus pooljuhtidest ja muudest komponentidest. Tõenäoliselt jätkub valus hinnatõus ka suvepuhkuste ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles