Salmonellakahtlusega Kinderi üllatusmunad kaovad müügilettidelt

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kinder Surprise.
Kinder Surprise. Foto: Shutterstock

Ferrero Ardennes S.A Belgia tootja on alustanud Euroopas mitme Kinderi kaubamärgi maiustuse tagasikutsumist, sest osa tooteid seostatakse võimaliku saastumisega salmonellaga. 

Saastumisega seostatakse Kinderi üllatusmune, šokolaadikompvekke ja üllatusmunade kolmeseid pakke. Haigusjuhtumitest on teatatud mitmes Euroopa riigis: Saksamaal, Iirimaal, Norras, Hollandis, Luksemburgis, Suurbritannias, Rootsis ja Prantsusmaal.

Põllumajandus- ja toiduameti peaspetsialisti Triinu Allika sõnul on praegu teada, et nende toodete partiid on Eestis jõudnud müügile Prisma Peremarketi kauplustesse, kes kõrvaldas need müügilt ja algatas ka nende tagasikutsumise tarbijalt.

«Juhul, kui selgub, et teatud toodete partiid on jõudnud Eestisse, siis tuleb need müügilt eemaldada. Maaletoojad ja kauplejad peavad tooted tagasi kutsuma ka tarbijatelt,» lisas Allika.

Allika sõnul on Eesti maaletoojaid ja edasimüüjaid juhtumist teavitatud. Selleks, et info jõuaks võimalikult paljude tarbijateni, on oluline, et maaletoojad korraldaksid vajadusel tagasikutsumisteavituse ka üleriigilise meedia vahendusel.

Euroopa toiduohutusamet (EFSA) koostab koos Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskusega (ECDC) haiguspuhangu kiirhinnangut, et kaardistada olukord ja aidata riikidel leida puhangu nakkusallikas ja see eemaldada.

Salmonelloos on nakkushaigus, mida põhjustab Salmonella bakter. Salmonellad on looduses laialt levinud mikroorganismid, mida leidub loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes.

Salmonella on toidul märkamatu ega muuda toidu lõhna ja maitset. See on kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus.

Salmonelloosi ennetamiseks tuleb täita isiku- ja toiduhügieeninõudeid. 

Tarbijatel, kes on nendest partiidest tooteid soetanud, on õigus pöörduda kaebusega kaupleja poole, kust toode osteti. Prisma Peremarket kutsub tagasi Kinder Surprise üllatusmune, Kinder Surprise 60-grammiseid kolmeseid pakke ja Kinder Schoko Bons kompvekke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles