Inkasso ei saanud õigust võlgnikult raha küsida

Tarbija24
Copy
Parkimistrahv
Parkimistrahv Foto: Urmas Luik

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) tarbijavaidluste komisjoni poole pöördus inimene, kes oli 2015. aastal Soomes sõiduki valesti parkinud ning kellelt Julianus Inkasso püüdis aastaid hiljem kätte saada trahvisummat koos kõikide lisadega.

Inkasso ei suutnud aga tõendada, et neil on õigus seda summat sisse nõuda.

Valesti parkimise eest oli inimene saanud 50 eurot trahvi. Sellele tõsiasjale ükski osapool vastu ei vaielnud. Algsele summale oli lisandunud 21,63 eurot viivist ning Julianus Inkasso 30 eurot sissenõudmiskulu. Kokku oli võlanõude summa 101,63 eurot.

Komisjon otsustas, et isegi kui inimene oli auto valesti parkinud ning algne trahv oli õigustatud, peab inkasso tõendama, et just neil on õigus seda trahvi sisse nõuda. Seda ei olnud Julianus Inkasso aga teinud.

Julianus esitas tarbijavaidluste komisjonile küll foto valesti pargitud sõidukist, kuid see polnud piisav tõend selleks, et trahvi summa tuleb maksta just neile. Nii jäi õigus tarbijale, kes inkasso nõuet täita ei tahtnud. 

«Otsus on esmapilgul üllatuslik, aga kuna me alles kujundame otsuse vaidlustamise seisukohta, siis ei saa praegu kommenteerida,» märkis Julianus Inkasso juhataja Oliver Markvart.

Kui pooled komisjoni otsusega nõus ei ole, võivad nad pöörduda sama vaidluse läbivaatamiseks maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles