PTA: veerand kauplustest hoiab lihatooteid valel temperatuuril

Tarbija24
Copy
Külmletis võib toit olla ikkagi liiga soe.
Külmletis võib toit olla ikkagi liiga soe. Foto: Mihkel Maripuu

Põllumajandus- ja toiduamet ning TalTech tuvastasid, et pea neljandikus kauplustes ei hoita toitu õigel temperatuuril. Eriti palju oli probleeme lihatoodetega. 

Põllumajandus- ja toiduamet ning TalTech korraldasid täna suuremate kaubanduskettidega ja liitudega ümarlaua, et arutada, mida teha, et jaekauplustes oleks temperatuurinõuded alati tagatud ning tarbijani jõuaks ohutu toit.

TalTechi keemia ja biotehnoloogia vanemlektori Ivar Järvingu kinnitusel ei ole võrreldes eelmise aastaga toidu säilitamise tingimused kauplustes paremaks muutunud, pigem vastupidi. 

«Näen siin lahendusena kaupmeeste intensiivset teavitamist, sest toidu tervislik säilitamine on just nende kätes. Meie tootjad valmistavad suurepärase kvaliteediga toite, aga et see kvaliteet jõuaks ka tarbijate lauale, on vajalik jälgida säilitustemperatuuri ja aega,» märkis ta. 

TalTechi teadlaste hiljutine uurimus näitab, et tuntud poeketi kartulisalat säilib hästi, kui järgida tootja soovitatud temperatuuri ja aega. Säilitusaega on Järvingu sõnul võimalik oluliselt pikendada, säilitades toodet 0 °C juures, näiteks jääl. Iga lisanduv plusskraad alates +6 °C vähendab toidu kvaliteeti.

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialisti Jaana Oona sõnul mõõtsid ameti töötajad temperatuuri kokku 838 jaekaupluses. «Kokku esines üle Eesti 22 protsendil jaekauplustest temperatuuride puhul puudusi. Enim rikkumisi tuvastati hakkliha, liha, lihavalmististe ja kala puhul. Tegemist on toodetega, mille puhul on toidutekkeliste nakkushaiguspuhangute risk kõige suurem,» selgitas Oona.

Suuremate jaekaubanduskettide Selveri, Rimi, Maxima, OG Elektra, Prisma Peremarketi ja COOPi kauplusi kontrolliti 681 korral. «Temperatuuri mõõdeti 381 kaupluses, millest 24 protsendis esines puudusi, mis näitab selgelt, et temperatuurinõuete tagamisega on probleeme,» kirjeldas Oona.

Põllumajandus- ja toiduamet ning TalTech korraldasid antud kohtumist kaubanduskettide ja liitudega juba teist aastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles