Liikluskindlustuses terendab hinnatõus

Adele Johanson
Copy
Lumerohkel talvel juhtub rohkem õnnetusi
Lumerohkel talvel juhtub rohkem õnnetusi Foto: Dmitri Kotjuh

Viimase paari aasta jooksul on nii uued kui ka kasutatud autod tublisti kallinenud. Liikluskindlustusmakse keskmine summa aga on hoopis langenud. Ilmselt seisab ka siin ees hinnatõus.

Sõidukite, nende varuosade ning remontimise hinnad on tõusnud. Samal ajal on vastu ootusi keskmine liikluskindlustusmakse viimastel aastatel hoopis langenud. Liikluskindlustusfondi andmetel oli kohustusliku liikluskindlustuse makse 2019. aastal 134 eurot, 2020. aastal 113 eurot ning 2021. aastal 102 eurot.

«Sõiduki väärtus on vaid üks komponent, mis kindlustusmakset kujundab. Oluline on ka sõiduki mark ja mudel, ehitusaasta, võimsus, kindlustuskaitse ulatus ning varasem kindlustus- ja kahjuajalugu. Kindlustusmakse kujunemise metoodika on kindlustusandjatel erinev,» selgitas asja PZU Kindlustuse müügidirektor Andres Hellerma.

Asi võib olla ka selles, et pandeemia tõttu on inimesed paar aastat rohkem kodus püsinud ja vähem näiteks autoga tööle, kooli või külla sõitnud. Kodus istudes liiklusõnnetusse ei satu. Swedbankii liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonnajuht Eivo Kisand tõi välja, et liikluskindlustusmakset mõjutab ka kindlustusjuhtumite arv.

2019. aastal oli kindlustusjuhtumeid 36 134, 2020. aastal 29 746 ning eelmisel aastal 35 892. «Kui arvestada ka seda, et kahjusagedus on taastunud pandeemiaeelsele tasemele ja enamgi, siis hinnamuudatusi välistada ei saa,» märkis Kisand.

If Kindlustuse liikluskindlustuse tootejuhi Reet Veilberi sõnul mõjutavad kindlustuse hinda ka talvised teeolud. «Kui kaks aastat tagasi oli talv väga pehme ja jäiseid teeolusid väga vähe, juhtus ka vähem õnnetusi. Viimased kaks talve on aga olnud lumerohked ja teed väga libedad, mistõttu on olnud enam õnnetusi.»

See, kui palju raha võib kindlustusel ühe või teise auto peale õnnetusjuhtumikorral kuluda, sõltub ka varuosade ja remondi hinnast. Selle prognoosimine on Veilberi hinnangul raske ülesanne. 

«Jälgime varuosade ja remondi hinnamuutusi. Laias laastus võib eeldada, et nii liiklus- kui ka kaskokindlustuse kindlustusmaksed peaksid jõudma pandeemiaeelsele tasemele,» märkis Veilber.

Hellerma tõdes samuti, et ilmselt jõuab hinnatõusu mõju peatselt ka liikluskindlustusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles