Noored on rahaasjus targemad kui kunagi varem

Tarbija24
Copy
Tarmo Ulla
Tarmo Ulla Foto: Madis Veltman / Postimees

Hukas noorpõlve juttude asemel peame õppima rääkima noortest, kes tahavad ja oskavad oma tulevikku investeerida ning kes ajavad igapäevaseid rahaasju ennekõike nutitelefonis. 

Tuleb välja, et noored on rahatargemad kui kunagi varem, kirjutab Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.

Eesti noorte finantshuvid on selgelt pikaajalised ja tulevikku suunatud. Kui aasta eest saime rõõmustada noorte erakordselt suure investeerimishuvi ja -aktiivsuse üle, siis Swedbanki värske uuringu toel näeme, et tegu on olulise, pikemaajalise trendiga. Iga kolmas 18–30-aastane tegeleb investeerimisega.

Kui küsisime, millistel teemadel noored pangalt tuge ootavad, saime selge vastuse, et ennekõike tuntakse huvi justnimelt investeerimise algtõdede vastu. Aga väga tähtsaks peetakse ka samm-sammult oma esimese koduni jõudmist.

Kui vaadata huvisid väiksemates eagruppide lõikes, siis näeme, et vanusega prioriteedid pisut muutuvad, nagu võikski arvata. 18–20-aastaste jaoks on olulisim raha säästmine (68 protsenti), seejärel investeerimisega alustamine (55 protsenti) ja siis esimese kodu ostmine (47 protsenti).

21–25-aastaste seas tõuseb esikohale koduost (65 protsenti), järgmisena nimetatakse raha säästmist (59 protsenti) ja investeerimisega alustamist (52 protsenti). 26–30-aastastele on olulisim samuti koduost (58 protsenti), seejärel raha säästmine (45 protsenti) ja investeerimine (41 protsenti). Lisaks tahtis iga kolmas küsitletud noor teada rohkem pensioniks kogumise, igapäevase eelarvestamise ja oma rahaasjade jätkusuutliku korraldamise kohta.

Noored on ka ettevõtlikud. Iga viies 18–25-aastane ootab pangalt tuge ettevõtlusega alustamisel, seejuures tahetakse rohkem teada stardikapitali kohta ja eriti just roheettevõtte alustamise puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles