Eesti inimesed koguvad kriisivarusid ⟩ Purgisuppide ja kaerahelveste müük on mitu korda kasvanud (2)

Tarbija24
Copy
Sangaste Linnas tootmine Keeni külas Valgamaal.
Sangaste Linnas tootmine Keeni külas Valgamaal. Foto: Arvo Meeks

Viimase aja sündmuste valguses on järsult suurenenud teadlikkus kriisivarude soetamise vajalikkusest. Tublisti on kasvanud nii kuivainete kui purgisuppide müük.

AS Sangaste Linnase Heleni kaerahelveste müük on kasvanud viis korda. Tartu Milli müügidirektori Sten Vendeli sõnul on ka nende müüginumbrid viimastel kuudel kordades kasvanud ning seis on sarnane koroonapandeemia algusega.

Salvesti tegevjuhi Triin Kõrgmaa märkis, et nende tooodete müük on küll kasvanud, kuid ei ole veel paari aasta tagusel tasemel. «Tarbijad on aru saanud, et toidutööstused teevad kõik endast oleneva, et varusid pidevalt täiendada ja tagada toodete olemasolu. Teiselt poolt on kindlasti mõistlik omada kodust toiduvaru, nagu soovitab ka päästeamet,» märkis Kõrgmaa.

Kuigi hetkel on huvi tõusu toonud sõjaolukord Ukrainas, on kriisivarude olemasolu justkui kindlustus, mis kaitseb erinevate ootamatuste eest.

Kriisiolukordade juhistes on rõhutatud, et kui hädaolukordades elutähtsad teenused katkevad, peab igaüks toime tulema vähemalt seitse päeva. Nii peaks igas majapidamises leiduma lisaks veele, patareidele ja tarbeasjadele piisavas koguses toitu – näiteks konserve, purgisuppe ning kuivaineid.

Sangaste Linnase tegevjuhi Pille Poki sõnul on näha, et inimeste huvi helveste vastu on järsult tõusnud. Võrreldes mõne nädala taguse ajaga on helveste läbimüük viiekordseks kasvanud. 

Kõige populaarsemaks tooteks on tema sõnul osutunud tatrahelbed, mille puudujääki samas karta ei tasu. Ka tatar ise on väga populaarne ja on näha, et seda ostetakse hoolega. Poki kinnitusel pole muretsemiseks põhjust.

Vendeli sõnul on Tartu Milli toodetest kõige rohkem varutud nisujahu, pastat, helbeid, suhkrut ja tangaineid.

Huvi on suurenenud ka neljaviljahelveste vastu, mida on soovitatud mitmetes näidiskriisipakkides tänu nende vajalike kiudainete, kolesteroolitaset kontrolli all hoidvate beetaglükaanide ning oluliste vitamiinide ja mineraalainete sisaldusele.

Kriisivarusid tuleb õigesti säilitada

Toidu varumise puhul tuleb aga tähelepanu pöörata ka kuivainete õigele säilitamisele. Kuna kriisivarud on mõeldud eelkõige kriisiolukordadeks, võib juhtuda, et sealsed kuivained jäävad seisma lausa aastateks. Lisaks pakil oleva «parim enne» kuupäeva jälgimisele tasub varude puhul kasutada tarbi ja asenda meetodit – kasutada kogutud varusid regulaarselt ning need kohe uutega asendada.

Nii nagu kõikide teiste kuivainete puhul, peavad ka helbed olema päikese eest kaitstud kohas ning mida jahedamas, seda parem. Niiskes ja kõrgel temperatuuril väheneb kuivainete säilivusaeg märgatavalt ning seda ka avamata pakendi puhul. Samas kuivas ja jahedas säilitatud kuivaineid võib ka pärast «parim enne» kuupäeva möödumist südamerahus tarbida.

Ka purgisupid peaksid olema kuivas ja päikese eest varjul. Kõrgmaa sõnul tasuks soetada ennekõike tooteid, mida ka reaalselt tarbitakse ning neid ka õigesti hoiustada. «Toiduvarude omamine peaks aitama vähendada ka toidu raiskamist.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles