Nõuandeid üürnikule: mida tähendab taustakontroll ja kuidas toimetada katkise pesumasinaga

Tarbija24
Copy
Korter
Korter Foto: Mihkel Maripuu

Enne korteri üürilevõtmist ja sissekolimist tuleks ka üürnikul paberid terase piluga üle lugeda. Tasub ka teada, mida tähendab üürnikule tehtav taustakontroll ning mis saab, kui kass on elamise pahupidi pööranud. 

Eesti idufirma Rendin õigusjuht Lia Siht teeb ülevaate populaarsematest teemadest, mille kohta üürnikud teada tahavad. Sageli on inimestel mingid teadmised olemas, aga kui üürimine ka tegelikult päevakorda tuleb, siis kerkivad ikka ja jälle samad küsimused.

Mida peaks üürnik üürilepingu sõlmimisel jälgima?

Enne allkirjastamist tuleks terve üürileping läbi lugeda. Lepingus võib olla punkte, mille mitteteadvustamine tooks üürniku jaoks kaasa suured rahalised tagajärjed. Just sel põhjusel on vaja kindlaks teha, mis tüüpi üürilepinguga on tegu – tähtajatu või tähtajalise.

Tähtajaline üürileping lõppeb ainult poolte kokkuleppel või lepingu lõppemise kuupäeval. Alternatiiviks on paindlikum tähtajatu üürileping, mis võimaldab mõlemal osapoolel lõpetada leping 3-kuulise etteteatamisega.

Oluline on järgida üürimisega seotud tegevuste nõuetekohast dokumenteerimist. See tundub tüütu, aga kõik üürilepinguga seonduv peaks olema taasesitataval kujul (üldiselt mõeldakse selle all kirjalikult) fikseeritud: üürileping ise, vara üleandmise akt ja maksed.

Enne üürikoju kolimist peaks olema tehtud üürileping koos mõlema osapoole (digi)allkirjaga ning vormistatud vara üleandmise akt koos piltidega, mis on omavahel kinnitatud või juba allkirjastatud.

Igasuguste maksete puhul peab alati olema ka tõestus, et need on toimunud.

Üürimisega alustamisel eksitakse enim vara üleandmise akti vastu, sest see ei ole vormistatud korrektselt. Näiteks üürikoju kolimisel ei kirjutata-pildistata omanikuga koos üles, mis täpselt elupinnal on olemas. Hiljem võivad sel teemal tekkida tülid – mis esemed olid olemas ja millises seisukorras.

Mida tähendab üürnikukandidaadi taustakontroll?

Rendini näitel põhineb taustakontroll maksehäirete kontrollil. Kui kandidaat läbib taustakontrolli, siis see tähendab, et tal on olemas korteri üürimiseks vajalik maksevõimekus ning puuduvad võlad teiste ettevõtete ees.

Üürileandjad teevad ka näiteks karistusregistrist päringuid ning uurivad guugeldades ja sotsiaalmeediast, mida on võimalik potentsiaalse üürniku kohta teada saada.

Kuidas käituda, kui üürikodus tekib probleem?

Number üks nõuanne: suhtlemine! Kui midagi juhtub, tuleks sellest kiiremas korras üürileandjale teada anda. Suhtlus võiks olla sellises vormis, et jääks maha ka kirjalik jälg (e-mail, sõnumid jne), siis on see hiljem vajadusel tõestatav. Seejärel tasub jääda ootama lahendust.

Eriarvamuste puhul on vaja pöörduda üürivaidluskomisjoni või kohtusse. Ametlike osapoolte poole pöördumine on pigem harv nähtus, enamik üürileandjaid on mõistlikud inimesed ja suur osa muredest saavad lahendatud.

Igal juhul tasub meeles pidada, et probleemi ignoreerimine või selle tahtlik peitmine ei ole lahendus. See võib valusalt lõppeda, sest üldjuhul on kahjud tõestatavad ning nende kompenseerimist saab hiljem üürikomisjoni või kohtu (ja kohtutäituri) kaudu välja nõuda. Seega, ausus ja vastutamine kohe alguses väga olulised.

Kui lemmikloom rikub mööblieseme ära

Üürnik vastutab iseenda, aga ka oma lemmiklooma tegevuse eest. Siin kehtib ka mõistliku suhtluse printsiip. Esimesel võimalusel tuleks probleemist üürileandjale teada anda ja uurida, mida edasi teha ning kuidas kahju kompenseerida. Kui kompromissi ei saavutata, siis näiteks Rendini puhul liigub juhtum kindlustuse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles