Eesti inimesed ostavad aegsasti seemneid kokku

Tarbija24
Copy
Kaalikas
Kaalikas Foto: Kamilla Selina Lepik

Inimeste huvi ise köögivilju kasvatada on eelmise aastaga võrreldes kõvasti kasvanud, kinnitavad Bauhausi müüginumbrid. Eriti meelsasti tahetakse tänavu mulda pista tavalisi köögivilju, ei midagi eksootilist. 

Bauhausi Tallinna Rocca al Mare kaupluse juhataja Maire Milleri sõnul on köögiviljaseemneid müüdud eelmise aastaga võrreldes 12–15 protsenti rohkem. Sel hooajal tuntakse huvi traditsiooniliste juurviljade vastu, nagu porgand, kaalikas ja peet.

Bauhausi aiandusmaailma osakonnajuhataja Kersti Jõe sõnul väärib esiletõstmist ka Eesti kaalikasort «Kohalik Sinine» oma õrna ja mahlase viljaliha poolest.

Seemnemüük algas sel aastal varem kui eelmisel hooajal ja käib juba mõnusa hooga. «Ju on pikk lumine talv rohenäppudel tekitanud igatsuse kevade järele, ja eks kallinev toidukorv lisanud ka oma mõju,» arvas Jõe. 

Peenra saab teha ka linnakorterisse

«Tänapäeva uuselamud on terrasside ja mõnusate siseõuedega, peenrad kolinud potti ja kasti, nii et me eeldame taimedelt nii silmailu kui ka toidulisa,» rääkis Jõe. Lisaks aiaomanikele kasvatavad maitserohelist ka korteriinimesed, kas aknalaual või rõdul.

Tema sõnul võiks proovida kodus pastinaaki kasvatada. Pastinaagi kaaliumirikast juurt kasutavad mitmed restoranid oma menüüdes ja selle kasvatamine on lihtne. Põnevad on veel muskaatkõrvits ja redis «Rudolf», mis ei lähe kibedaks ja mida annab ka rõdul kasvatada. 

Soovitusena käib ta välja ka Rootsis kasvatatud rohelise läätse seemned ja vana kultuurtaime põld-kapsasrohu ehk naerise, mille juurvili meenutab välimuselt suurt lapikut redist, aga viljaliha on mahlane ja mahe. 

Söödav silmailu

Tänavune üks ostetumaid ürdiseemneid on koriander ja idamaine salatisegu «Baby Leaf». Lehtsalatitest on üks maitsvamaid sorte «Frillice», varajane jääsalat. 

Trendikas on ka mangold ehk lehtpeet «Rhubarb Chard», see on oma punaste varte ja leheroodudega imeilus. Samuti käharate roheliste või lillakate lehtedega lehtkapsasordid, millest valmistatud krõpsud sobivad ideaalselt vahepalaks.

Põnev on ka aedoasort «Flambo» oma dekoratiivsete roosakirjude kaunte ja heledate õitega, mille hapraid kaunu võib keeta ja süüa. Lisaks ilusad saialille-, rukkilille-, kressi- ja lillherneõied, mis kõlbavad süüa ja on hea kasutada toidu garneeringuks.

Üha enam küsivad kliendid selliseid tooteid, mis hoiavad keskkonda ja ökotasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles