Kuidas sõda Ukrainas hinnatõusule kaasa aitab?

Tarbija24
Copy
Kõik läheb kallimaks saiast autodeni.
Kõik läheb kallimaks saiast autodeni. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa sõja tõttu Ukrainas on oodata hinnatõusu erinevates eluvaldkondades. Kallineb nii kütus, toit kui toasoe, vahendab BBC.

1. Toasoe võib veelgi rohkem maksma hakata

Talvine kodu soojana hoidmine on kõikjal Euroopas juba niigi kallis. Sõja tõttu Ukrainas muutub kodusoe tõenäoliselt veelgi kallimaks. Nafta hind on juba teinud 7 aasta rekordi, maagaasi hinnatõusu prognoosid on nädalaga kahekordistunud.

2. Toit läheb kallimaks

Ukraina ja Venemaa toodavad kahepeale pea veerandi maailma nisuvarudest ning sõja tõttu on toidu tootmine häiritud. Vilja hinnast sõltub ka kõigi teiste toidukaupade hind.

3. Kodulaen võib minna kallimaks.

Hinnatõus on kiire nii Euroopas kui Ameerikas. Statistikaamet teatas täna, et Eestis on kaubad ja teenused aastaga kallinenud 12 protsenti. USAs on aastane inflatsioon tõusnud 7,5 protsendini. Keskpangad sihivad aga 2-protsendilise inflatsiooni suunas ning kiire hinnatõusu pidurdamiseks on kombeks tõsta intressimäära.

Kui laenamine on kallim, on inimestel vähem raha, mida kulutada, ning see pidurdab hinnatõusu. Lõviosa kodulaene Eestis on seotud euriboriga. Hetkel on see veel negatiivne, kuid liigub üha lähemale nullile. Euribori tõus võib keskmise kodulaenu koguni kuni 300 euro võrra kallimaks teha. 

4. Autod lähevad kallimaks

Venemaa on üks maailma suurimaid metallide eksportijaid. Kaubanduse piiramine Venemaaga mõjutab kõiksugu hindu, alates alumiiniumpurkidest kuni juhtmeteni. Venemaal toodavad autosid ka Toyota ja Volkswagen ning need tehased on juba tegevust koomale tõmbamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles