Egiptuse kuu Viasati Historys – tipptasemel dokumentaalfilmid Vana-Egiptuse arheoloogilistest leidudest

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Vana-Egiptus on üks rikkalikumaid ja inspireerivamaid paiku ajaloos, kuhu naaseme sel kuul uhiuue dokumentaalfilmiga "Egiptuse hauakambrid: Ülim missioon". Lisaks esilinastusele toome teleriekraanidele valiku parimatest dokumentaalsarjadest, mis näitavad Egiptuse sajanditepikkuste arheoloogiliste seikluste kõiki tahke.

UUS! "Egiptuse hauakambrid: Ülim missioon"

Egiptuse ehitised on täis lahendamata saladusi ja avastamata reliikviaid. Saqqara mõistatuste teada saamiseks alustab arheoloog Zahi Hawass väljakaevamisi ja see, mida ta avastab, on hämmastav! Teti püramiidi jalamil leitakse sügavale liiva sisse mattunud matmiskompleks, mis on täis erakordseid aardeid, tehes sellest egüptoloogide jaoks tohutu potentsiaaliga leiukoha. Eksklusiivses kaheosalises dokumentaalsarjas tõstetakse igalt viimselt kui sarkofaagilt kate, et uurida nekropoli saladusi ja mõista, kes maeti siia rohkem kui 3000 aastat tagasi. Põnev dokumentaalfilm uutest arheoloogilistest leidudest esilinastub 7. märtsil kell 21.00, kordus 20. märtsil kell 19.50.

Foto: Viasat History

“Püramiidide saladused” – alates 8. märtsist kell 21.00

Droonid toovad päevavalgele Egiptuse arheoloogiliste paikade saladused. Püramiidide ülesehitus on jätkuvalt lahendamata mõistatus, arvukad neist on endiselt peidetud ja maha maetud varandused siiani avastamata. Kuid nüüd on egüptoloogid ja arheoloogid leiutanud uue tööriista, mis annab õhu- ja satelliidipiltide abil väärtuslikke värskeid vihjeid nende asukoha, ehituse ja arengu kohta. Täiesti uue nurga alt vaadeldakse üheksat ehitist: paeluv Džoseri astmikpüramiid, salapärane Benti püramiid ja selle lähedal asuv punane püramiid, kurikuulsad Giza püramiidid, suurejooneline Meidumi püramiid, Sfinks ja vähetuntud Abu Rawashi leiukoht. CGI, satelliidipiltide ja tipptasemel õhuarheoloogia abil proovitakse lahendada püramiidide ehitamise saladusi ja taasluua Egiptust sellisena, nagu see oli 5000 aastat tagasi. Dokumentaalsari “Püramiidide saladused” on eetris alates 8. märtsist kell 21.00.

Foto: Viasat History

Niilus: 5000 aastat ajalugu – alates 14. märtsist kell 21.00

Neljaosalises dokumentaalsarjas purjetab Bettany Hughes eepilisele teekonnale läbi Vana-Egiptuse ajaloo ja tähtsündmuste. Reisides oma käsutuses oleva traditsioonilise Dahabiya paadiga, läbib Bettany pea 1600 kilomeetrit mööda võimsat Niiluse jõge Kairost Aswani tammini, peatudes teel kõige kuulsamate ja silmipimestavamate linnade juures. Värvikas reisisaates, kus põimuvad saladused, paljastused ning mitmesugused tänapäevased kohtumised, kajastatakse iidseid kuulujutte, rikaste ja kuulsate seksielu ning tutvustatakse lähemalt vaarao Tutanhamoni vanaema. See on kordumatu ja unustamatu reis läbi Vana-Egiptuse ajaloo tähthetkede.

Foto: Viasat History

“Egiptuse seletamatud toimikud” – alates 21. märtsist kell 21.00

Selles sarjas püüame teada saada, kuidas muistsed egiptlased iidses suurriigis elasid. Lahkame nende kinnisideid surmast ja hauatagusest elust, toome päevavalgele vaarao juurde maetud maaväliste esemete saladused ja veendume muumiate palsameerimise keerukuses. Uurime kuritööd ja karistust Vana-Egiptuses. Tutvustame tsivilisatsiooni, mida lõhestas mõrvahimuline kuningapere, ohjeldamatu hauakambrite röövimine ja äärmuslikud karistused. Teaduse kaasabil vaatame värske pilguga vaaraode maa uskumusi ja ebausku alates ammu kadunud Puntimaa leidmisest kuni kuningas Tutanhamoni needuse mõistatuse lahendamiseni. „Egiptuse seletamatud toimikud“ – alates 21. märtsist kell 21.00 telekanalil Viasat History.

Vana-Egiptuse arheoloogilised leiud paeluvad meid jätkuvalt. Õpi selle võimsa iidse tsivilisatsiooni kohta rohkem alates 7. märtsist igal tööpäeval kell 21.00 telekanalil Viasat History.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti

Viasat History telekanal on saadaval enamikes Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles