Homme saab Lidlisse ainult käruga (1)

Adele Johanson
Copy
02.03.2022, Tallinn. Lidli pressüritus Kristiine kaupluses.
02.03.2022, Tallinn. Lidli pressüritus Kristiine kaupluses. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Homme avab Saksa odavkett Lidl Eestis kaheksa kauplust. Esimese hooga lastakse sisse vaid piiratud hulk külastajad, korraga 200. Nii palju on igas poes kärusid.

Loomulikult, kui keegi tuleb lapsevankri või rulaatoriga uudistama, siis ta käru lisaks võtma ei pea. Rulaatoriga vanaema ja käruga isa mahuvad poes ka üksteisest mööda minema. Isegi kaksikutevankriga saab poes kõik kurvid välja võtta.

Ruumi on
Ruumi on Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Ühest küljest ootab Lidl, et esimesel päeval ikka oleks klientidel nende vastu huvi, olgu maailmas olud millised iganes. Teisalt aga ei tahaks nad, et poe avamise tõttu koroonaviirus uue hoo sisse saaks. Seega on külastajate arv piiratud ning need, kes poes on, saavad rahulikult hindu uurida.

Lidl lubab, et poes jääb kaubariiulite plaan alati ja igal pool ühesuguseks ning midagi täiesti uude kohta ei tõsteta – üldiselt on kõik sama nii Tallinnas, Riias kui Pariisis. Saksa täpsusega on kõik paika pandud ja sellest peetakse kinni.

Piim on välismaine
Piim on välismaine Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Lidli tulek on põhjustanud ka meelehärmi, just kohalikele toidutootjatele. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul viitavad jaemüügituru viimase aja arengud Eestis toodetud toiduainete tõrjumisele suurte kettide poeriiulitelt ning Lidl isegi ei tahtnud neid oma jutule. 

Tõsi, Lidl müüb näiteks eriti soodsa hinnaga välismaist kanaliha, mis maksab 2 eurot ja 89 senti kilo. Konkurentide juures peab eestimaise kanafilee eest välja käima 5 eurot. Kohalikel toidutootjatel on Lidli hindadega raske võistelda. Ka eestimaist leiba-saia on poest raske leida. Odavad piim ja keefir tulevad Saksamaalt. Lidl lubab, et Eestis toodetud toidukaubad on ka olemas.

Puu- ja köögiviljade osas on Lidli mõju juba tunda ning banaan maksab nüüdseks pea kõikides kauplustes alla poole euro. Veel kuu tagasi oli banaanikilo hind kõikjal vähemalt 89 senti.

Kauba piiksutavad läbi kassapidajad
Kauba piiksutavad läbi kassapidajad Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Lidl rõhutab, et kõik viljad, mis poes müügil, on värsked. Tomatid, banaanid ja kurgid mõõdetakse Läti laos üle – liiga pisikesed või kõverad viljad inimesteni ei jõua. Apelsinidel mõõdetakse koguni seda, kui palju on neist suhkrut ning liiga hapud apelsinid saavad julma hukkamõistu.

Mis aga saab nendest õnnetutest viljadest, mis on hapud, kõverad või muidu kribalad? Lidli nõukogu liige Eestis ja Lätis Arunas Dzikas ütles, et taolised viljad saadetakse tootjale tagasi. Viljade hilisem saatus on teadmata. 

Lidl on lubanud töötajatele ka viisakat palka maksta ning pakkuda vaheldust. Sama inimene võib nii kaupa välja panna kui pärast kassas olla. Esialgu pole poodides iseteeninduskassasid. Viimased aastad on harjumuseks saanud ka see, et toit jõuab ise koju ja selle pärast kuhugi minema ei pea. Lidl praegu veel e-poodi avada ei luba.

Kauplused avatakse 3. märtsil

Tallinn: Kristiine, Sõpruse pst 153. Mustamäe, Karjavälja tn 12. Lasnamäe, Raadiku 11. Lasnamäe, Tähesaju tee 4. Haabersti, Rannamõisa tee 12a

Tartu: Annelinn, Kalda tee 29

Narva: Tallinna mnt 7

Pärnu: Papiniidu, Riia mnt 106

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles