Teleoperaatorid ootasid Vene propaganda eemaldamiseks riigi suuniseid

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Putin ja televisioon.
Putin ja televisioon. Foto: SERGEI ILNITSKY

Ehkki teleoperaatoritelt nõuti avalikkuses Vene kanalite edastajaga lepingu lõpetamist, ei oleks see teenusepakkujatele ilma juriidilise aluseta niisama lihtne olnud. 

Justiitsminister Maris Lauri (RE) teatas nii sotsiaalmeedias kui ka Postimehele, et Vene meediakanalite tegevus Eestis tuleb lõpetada ja seda tuleks teenusepakkujatel nagu Elisa ja Telia Eesti teha kiiresti. «Putin ja Lukašenka panevad toime kuritegu rahu vastu ja sellel on rahvusvahelised tagajärjed. Seda teevad ka vene kanalid, täna peale invasiooni algust on see üheselt selge,» sõnas ta eile.

Teleoperaatorid ootasid vastupidiselt aga riigipoolset signaali, kuivõrd eraettevõtted ei kipu võtma riigi rolli julgeolekuküsimuse üle otsustamisel.

«Meil peab olema juriidiline alus, selleks, et me saaks lepingut peatada. Kui lepingud lõppevad, saame üle vaadata, kas ja kellega ning mis tingimustel me jätkame,» selgitas Elisa kõneisik, täpsustades, et nii nagu iga lepinguga, kaasnevad kohustused ka teenusepakkujatel. 

Ka TV3 Grupp sõnas Postimehele varem, et ootavad edasiste otsuste tegemisel valitsuse otsuseid. 

Pikaaegne telejuht Jüri Pihel sõnas, et riik ei tohi ühtki operaatorit panna hindama telekanalite sisu. «Eesti on põhjusega vaba ajakirjandusega riikide maailma tipus. Meil puudub poliitiline tsensuur ja nii see peabki jääma,» sõnas ta. Küll aga täpsustas ta, et edastamise keelamine saab toimuda ainult karistusseadustikus toodud põhjustel, mille üle teostavad järelevalvet selleks pädevad õigusasutused.

TTJA: täna on telekanalite sisu meie prioriteediks

Samal ajal menetles Vene meediakanalites edastatavat juba tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) ning teatas reede varahommikul, et teeb sideettevõtetele ettekirjutuse. 

TTJA saab telekanalite taasedastamist ehk kättesaadavust Eesti telekomettevõtjate kaudu ajutiselt piirata, kui telekanali sisus õhutatakse vihkamist, alavääristatakse õiguskuulekat käitumist või kutsutakse õigusrikkumisele.

«TTJA täidab Eestis meediaregulaatori ülesandeid ehk ametil on juriidilised võimalused televisiooni- ja raadioteenuste inforünnete eest kaitsmiseks,» selgitas amet. «TTJA jälgib Vene telekanalites toimuvat hetkel väga pingsalt. Arvestades tänast üldist julgeolekuolukorda Euroopas oleme telekanalite sisu jälgimise seadnud prioriteediks,» kinnitati Postimehele. 

Telia Eesti meediasuhete juht märkis Postimehele, et praegust olukorda arvestades oli see õige samm: «Sellega antakse selged ja ühesugused juhised kõigile turuosalistele,» märkis Telia meediasuhete juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles