Elisa ja Telia lõpetavad koostöö Vene kanalite edastajaga, RTR aga jääb. Mis saab hinnast? (72)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Teler. Foto on illustratiivne.
Teler. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Telia Eesti ja Elisa otsustasid lõpetada koostöö kanaleid vahendava ettevõtte Nord Print OÜga, millele kuuluvad Eestis 26 Vene kanali edastamisõigused. Puutumata jääb aga Vene riiklik telekanal Rossija RTR. 

Nii Elisa kui Telia lõpetavad telekanalite edastamise kahekuulise etteteatamisega ehk aprilli lõpus. Telia teatel ei ole ettevõtte Nord Print OÜ taust kooskõlas Telia seatud vastutustundliku äri standarditega. Elisa põhjendas lepingust loobumist muu hulgas avalikkuse huvi ja ühiskonna ootustega.

Teenusepakkujad teavitavad muutusest kliente personaalselt. Mõlemad lubavad siiski ka uut, alternatiivset telesisu. 

Nord Print OÜ-le kuuluvad Eestis 26 telekanali edastamise õigused: PBK Eesti, REN TV Estonia, NTV Mir Estonia, Dom Kino Baltic, Карусель, Музыка Первого, Время: далекое и близкое, Телекафе, Бобер, Дом кино Премиум HD, НТВ Сериал, НТВ Стиль, НТВ Право, О!, Поехали!, КиноМикс, Наше Новое Кино, Родное Кино, Индийское Кино, КиноКомедия, КиноСерия, КВН ТВ, М-1 Глобал, Кухня ТВ, Бокс ТВ Плюс, HD Life.

Leping lõpeb ühe edastajaga, teisega aga jätkub

Samas Venemaa riiklikku telekanalit Rossija RTR lepingu lõpetamine ei puuduta, kuivõrd seda vahendab teine ettevõte.

Tänane otsus on eeskätt majanduslik, mitte poliitiline – ajendiks Läti kohtuotsus, mis märkis, et kanalite edastusega on rikutud Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioone. «Tekkimas on kurioosne olukord, kus Vene riiklik propagandakanal jääb sisuliselt ainsa suure Vene kanalina siinsete inimeste meelsust mõjutama,» kommenteeris pikaaegne telejuht, Duo Media Networksi juhtiv Jüri Pihel. 

Elisa tegi järelpärimise rahapesu andmebüroole

Lisaks lepingu lõpetamisele tegi Elisa rahapesu andmebüroole järelepärimise, saamaks täpsemat teavet meedias kajastatud Läti kohtulahendi kohta, mis käsitles ELi kehtestatud sanktsioonide rikkumist Vene TV-kanaleid esindavate ettevõtete poolt.

«Kindlasti ootame pädevatelt riigiametitelt ametlikku seisukohta Läti kohtuotsuse kohta, mis annaks kõikidele Eesti operaatoritele ametliku käitumisjuhise lepingu lõpetamise, kanalite edastuse blokeerimise või maksete kinnihoidmise kohta,» ütles Elisa sisuhankejuht Toomas Ili.

Olemasolev leping lõpetatakse vastavalt lepingust tulenevale etteteatamise kohustusele kahekuise etteteatamise ajaga. «Kui siia lisandub riigi ametlik seisukoht, võib kõikidel operaatoritel tekkida kohustus oma lepingud varasemalt lõpetada,» täpsustas Ili.

Teenusepakkujaid saatis seni kriitika

Eelmisel nädalal heideti Eesti telekomettevõtetele ette, et Eesti inimesed maksavad Vene propagandat edastavatele kanalitele pealegi, ning põhipakettidest inimene ise sellisel kujul loobuda ei saa. 

Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Remo Tõnismäe

«Selle olukorraga ei saa leppida, et ühelt poolt on Eesti hädas Vene propagandaga ja samas võetakse Eesti inimestelt raha ka näiteks Vene riiklike uudiste ja kommentaaride edastamise eest Eestis. Kuidagi skisofreeniline olukord, mida peaksid ülalpool nimetatud operaatorid lahendama ja oma põhipaketid ümber tegema,» sõnas eurosaadik Urmas Paet (RE).

Kaduvatele kanalitele otsitakse asendust

Telia ja Elisa kliente huvitab, kas Vene kanalite kadumine ka teenuse tellijatele odavamaks muudab. Telia kommunikatsioonijuht Raigo Neudorf kinnitas, et praegu on seda veel vara öelda. «Hetkel käib töö selle nimel, et leida kaduvate kanalite asemele uut ja põnevat telesisu. Milline see sisu täpselt olema saab, on veel vara öelda, kuna analüüsid ja läbirääkimised on käimas,» rääkis ta. 

«Kuidas mõjutab kanalite kadumine olemasolevate TV-pakettide sisu ja pakettide hinnastust, on samuti vara öelda. Palju sõltub sellest, millisel hulgal ja millise iseloomuga värsket TV-sisu on lisandumas kaduvate kanalite asemele,» lausus Neudorf.

Kommentaarid (72)
Copy
Tagasi üles