Inimesed võitlevad hinnatõusuga ja loobuvad asjade ostmisest

Tarbija24
Copy
Mööblit saab internetist tasuta.
Mööblit saab internetist tasuta. Foto: Kuvatõmmis

Hinnatõus annab ennast tunda kõikjal maailmas ja sestap otsivad inimesed võimalust, kuidas kokku hoida. Üks võimalus on leppida sellega, mida teised tasuta jagavad. 

«Nüüd, kui ma väga täpselt jälgin, kui palju miski maksab,» rääkis Sevan Tavoukdjian, «on see muutnud seda, mis asju ma ostan.» Kui ta eelmisel kuul uude korterisse kolis ja mõistis, kui palju raha peaks ta mööbli peale kulutama, otsustas ta hoopis Facebooki tasuta asjade gruppides oma õnne proovida, vahendab BBC.

«Mulle oleks meeldinud osta uus diivan, aga hindu vaadates jääb see ära,» tõdes ta. Kuna ka USAs on inflatsioon kiire, eelmisel aastal tõusid hinnad 7 protsenti, kogub asjade tasuta vahetus populaarsust. USAs jagatakse asju Facebooki gruppides Buy Nothing ja veebilehel Freecycle. Projekti Buy Nothig liikmete arv on üle maailma kasvanud juba 5,3 miljoni inimeseni.

Eestis on Facebookis samuti päris ohtralt gruppe, kus tasuta asju ära anda või küsida saab. Näiteks grupis «Tasuta asjade turg» on enam kui 25 000 liiget ning seal jagatakse mänguasju, mööblit, riideid ja kodumasinaid. Grupis «Tasuta asjade jagamine» on liikmeid poole vähem, aga sealt käib läbi ohtralt mööblit. Kui silma peal hoida, leidub seal iga kuu miskit. Grupist «Jagame tasuta asju» saab samuti mööblit, üks õnnelik sai endale aga parketi. Tasuta nänni leidub vahel ka Kuldses Börsis. Näiteks pakutakse seal aeg-ajalt pianiinosid, ainukeseks vaevaks on sealjuures transport. 

Tavoukdjian märkis, et oli üllatunud, mida kõike tasuta asjade gruppides jagatakse. Sealt võis saada patju, lauanõusid ja mänguasju. Oma elamisse sai ta mõne päevaga toolid, lauad, kaks lampi, vaiba, diivani, mikrolaineahju, rösteri ja kuhja patju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles