Levinumad naabrite tekitatud kahjud: üleujutusest elutoas kuni batuudini aknas

Tarbija24
Copy
Laps batuudil
Laps batuudil Foto: Arvo Meeks

Kuigi enamik inimestest soovib oma naabritega häid suhteid, ei õnnestu meil alati neile heameelt teha. Paraku juhtub ka seda, et naabritele kallatakse vett kaela või läheb batuut lendu.

Üks levinumaid viise, kuidas naaberkorterid kannatada saavad, on veetorude purunemine. «Väljapääsenud vesi tekitab kahju nii kindlustatud korterile, seal olevatele asjadele, kuid suure tõenäosusega ka mitmele alumisele naabrile. Samuti pole sugugi võimatu, et vesi tungib kõrvalasuvasse korterisse,» selgitas ERGO kindlustuse kahjukäsitleja Tuuli Kalberg. 

«Eelmisest aastast pärineb ka juhtum, kus paarismaja ühes osas purunes veefilter. Kahjuks ei märganud klient juhtunut kohe ja vett voolas välja nii palju, et see imbus läbi seina ka teise paarismaja ossa ja tekitas palju pahandust. Seina, soojustuse, viimistluse ja parketi asendamine maksis kokku 4800 eurot,» rääkis Kalberg.

Kuid veekahjud pole ainsad, millega naabrid «üllatada» võivad. Hiljuti oli õnnetu juhus, kus halvasti kinnitatud batuut lendas tugeva tuulega naabermaja terrassile, batuudi metallraam purustas liuguritel terrassiklaasid, tekitades sellega pea 3000 eurose kahju. Või näide ühest eramust, mis paiknes avaliku tee ääres. «Sulalumi hakkas katuselt allapoole liikuma ja lõhkus oma raskusega vihmaveerenni kinnituse. Renn kukkus vastu tee äärde pargitud sõidukit,» märkis kahjukäsitleja.

Ehkki üle 90 protsendi vastutuskindlustuse juhtumitest moodustavad naabri kodule või kinnisvarale tekitatud kahjud, hõlmab laiendatud vastutuskindlustus veel laste- ja loomade, samuti inimese enda poolt väljaspool kodu põhjustatud kahjusid. Hiljutine näide ühe eramaja hoovist: «Lume raskus ja tugevad tuuled räsisid talve jooksul kinnistul kasvavat kastanit. Omanik otsustas, et ta ei hakka arboristi tellima ja paneb ise käed külge. Paraku hindas ta oma oskusi üle, sest saetud oks ei kukkunud loodetavasse paika, vaid naabrimehe aiale ja selle kõrval olnud kasvuhoonele,» selgitas Kalberg.

Lapsevanemad teavad, et lastega tuleb ootamatusi ikka ette. «Näiteks oli olukord, kus laps sõitis tõuksiga kortermaja ees ja harjutas trikke. Paraku kriipis ta selle käigus aga kolme sõiduki küljed, tekitades umbes 3000 euro ulatuses kahju. Või juhtum, kus lapsed mängisid koolimaja ees lumesõda ja üks pall lendas koolimaja aknasse. Klaasi vahetamine maksis ligikaudu 500 eurot,» rääkis Kalberg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles