Liisi Jürgen: edevus ja kiirustamine on turvariskid

Adele Johanson
Copy
Liisi Jürgen näitab seadmeid, mille abil ta oma andmeid kaitseb.
Liisi Jürgen näitab seadmeid, mille abil ta oma andmeid kaitseb. Foto: Remo Tõnismäe

NJORD Advokaadibüroo vandeadvokaat Liisi Jürgen tõdes, et me peaksime oma andmetel palju paremini silma peal hoidma ning hoolikamalt mõtlema, kellega ja mis andmeid me jagame ning kuidas me teeme kindlaks, et valed sõrmed ja silmapaarid meie meilide, fotode ja klientide andmetele ligi ei pääseks. Andmed, mida hoida, on tegelikult ka meie sõrmejäljed ja DNA, ka neid tohiks jagada ainult siis, kui oled kogu asja ohutuses veendunud

Internetis ringi liikudes hoitakse meie käitumisel kogu aeg silma peal ja sellest naljalt ei pääse, aga me saame oma elu veidi privaatsemaks muuta. Me ei pea kasutama kõiki sotsiaalmeediakanaleid, kõiki meelelahutusvõimalusi ja kõiki põnevaid teenuseid, kui me ei tea, kuhu nende kasutamisel tekkinud andmed lähevad.

«Mind on alati kummastanud see, kui inimesed kasutavad erinevaid teenusepakkujaid, kes teevad väikese geeniproovi põhjal kindlaks millist päritolu on olnud sinu esivanemad ja millised geneetilised haigused sind ohustavad. Meil on väga ilus ja turvaline geeniandmete töötlemise viis - geenivaramu. Kas on vaja vabatahtlikult saata teise jurisdiktsiooni oma andmeid? Need ei ole andmed mitte ainult sinu kohta vaid ka sinu elavate, juba surnud ja veel sündimata sugulaste kohta!» tõi Jürgen näite, kuidas inimesed oma andmeid ei oska piisavalt hinnata. Kindlasti on ka see omamoodi edevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles