Päästeametit kutsutakse kohale ka trepikojas olevate lillede pärast

Adele Johanson
Copy
Kola ei tohi koridoris olla
Kola ei tohi koridoris olla Foto: Marko Saarm/Sakala

Tülli läinud naabrid pöörduvad üksteise elu kibedaks tegemiseks vahel ka päästeameti poole. Näiteks kaebab naaber teise peale sellepärast, et trepikoja aknalaual on lilled. Päästeametil polegi sellisel juhul muud teha, kui maja üle kontrollida. 

Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja Viljar Schmidti kinnitusel selliseid väljakutseid õnneks palju ei ole. «Ilmselgelt ei ole ohutusnõuded ega inspektorid selleks, et lahendada inimestevahelisi tülisid,» ütles ta.

Ta tõdes, et ka ohutusnõuetel on piir, millest üleminek tundub ülepingutatud. Paraku ei ole võimalik ühtegi ohutusnõuet ilma täpseid piiranguid määramata kehtestada.

Sellised piiripealsed nõuded ja ühistu liikmete omavahelised kehvad suhted tekitavadki olukordi, kus päästeamet peab justkui pilli lõhki ajama. Tülis ja üksteise peale kaebavad inimesed ei ole ise nõus milleski järgi andma ja siis kutsutakse kohale päästeamet, et see kontrolliks nõuete täitmist n-ö millimeetri täpsusega, kirjeldas Schmidt.

Reageerima peab 

Reeglite kohaselt ei tohiks kortermaja koridoris hoida mitte midagi sellist, mis ei ole projektis ette nähtud. «See on kõige lihtsam, ka juriidiliselt korrektne ja ohutusnõudeid järgiv vastus,» rääkis ta.

Kui amet on saanud nõuetekohaselt esitatud avalduse, siis paraku pole neil valikut, kas hakata kaebusega tegelema või mitte. Isegi kui probleemiks on lilled. Reageerida tuleb igal juhul.

Lihtsam on ühistul asjad ära koristada 

Üldjuhul saadetakse olukorraga tutvuma ja asjaolusid selgitama päästemeeskond, kes üritab selgitada nõudeid ning anda suulise korralduse rikkumine likvideerida. Kui sellest ei piisa, sekkub juba inspektor ettekirjutuse või väärteomenetlusega.

Päästeameti poole tuleb Schmidti kinnitusel pöörduda alati siis, kui rikutakse tuleohutusnõudeid ja rikkuja ei allu ühistu nõuetele.

Kui ühistu ei tea, kes on rikkuja ning ka inspektor ei suuda tuvastada, kellele kuuluvad vanad kapid ja autorehvid keldri vahekäigus, siis on ühistul mõistlik need ise ära koristada, sest päästeamet teeks sellises olukorras ikkagi ettekirjutuse ühistule kui hoone üldpindade eest vastutajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles