Avaliku sektori mobiilirakendused on erivajadustega inimestele raskesti kasutatavad

Tarbija24
Copy
Mobiilirakendus
Mobiilirakendus Foto: Mihkel Maripuu

Värskelt avaldatud aruandest «Eesti avaliku sektori digiligipääsetavus 2021. aastal» selgub, et avaliku sektori veebid ja rakendused võivad olla raskesti kasutatavad erivajadustega inimestele.

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) seiras oktoobrist detsembrini 102 veebidomeeni ja seitsme mobiilirakenduse digiligipääsetavust.

«Üldjuhul on veebid vähemal või rohkemal määral kasutatavad erivajadustega inimestele, kuid tõenäoliselt on igal veebidomeeni alamlehel mõni digiligipääsetavuse puudus. Mobiilirakenduste olukord on natuke halvem, sest mõned äppide probleemid muudavad nende kasutamise erivajadustega inimestele väga raskeks,» selgitas TTJA digiligipääsetavuse peaspetsialist Harri Puskar.

Üks enim levinud puudus on tekstide, andmete ning muu olulise teabe liigendamine ja omavaheline seostamine. «Näiteks ei tähistata sageli pealkirju korrektselt ning see muudab sisu hoomamise keeruliseks ekraanilugeja kasutajatel,» selgitas Puskar. 

Puskar usub, et suur osa takistusi veebis ja rakendustes tuleneb teadmatusest. «Digiligipääsetavus on suhteliselt uus valdkond ning TTJA pöörab edaspidi rohkem tähelepanu teadlikkuse tõstmisele,» lubas Puskar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles