Korteriühistute energiatarbimist toetatakse täies mahus

Adele Johanson
Copy
11.01.2022, Tallinn. Foto illustreerimaks külma ilma ja kõrgeid küttekulusid. Lasnamägi. Foto Remo Tõnismäe, Postimees
11.01.2022, Tallinn. Foto illustreerimaks külma ilma ja kõrgeid küttekulusid. Lasnamägi. Foto Remo Tõnismäe, Postimees Foto: Remo Tõnismäe/Postimees/Scapix Baltics

Energia hinnatõusu hüvitamiseks kehtestati eile uued meetmed, mis peaksid kajastuma juba jaanuarikuu eest esitatud arvetel. Korteriühistute ühisarvete puhul mahupiiranguid ei tule. 

Eile paika pandud meetmete kohaselt kehtib kodutarbijatele elektri hinnalagi 12 senti kilovatt-tunni kohta elektritarbimisele kuni 650 kilovatt-tundi kuus.

Hinnalagi kehtestati ka gaasi hinnale. Kodutarbijatele on selleks piiriks 65 eurot megavatt-tunni kohta, seda ületava osa kompenseerib riik kuni tarbimiseni 2,75 megavatt-tundi kuus.

See piirmäär kehtib ühe leibkonna kohta ning piirist suurem tarbimine tuleb üksikutel majapidamistel omast taskust krõbeda hinnaga kinni maksta. 

Elektri- või gaasileping võib olla aga sõlmitud ka korteriühistu peale. Sellisel juhul ei saa elektri- või gaasimüüja kuidagi teada, kui palju tarbis täpselt üks või teine majapidamine.

Riigihalduse minister Jaak Aab selgitas täna hommikul ETV saates Terevisioon, et need üksikasjad on veel täpselt paika panemata, kuid kavas on jagada arve korterite vahel tarbimislage arvestamata.

Korteris elades tõenäoliselt kulub elektrit ja gaasi vähem, kui eile paika pandud piir ette näeb. Hinnapiiri arvestatakse aga samamoodi.

Ühistutele on see hea uudis. Kui elektri keskmine hind kuus on ühistu jaoks suurem kui 12 senti kilovatt-tunni kohta, siis see hüvitatakse, ükskõik kui palju elektrit ühistu ka ei tarbinud.

Täpselt sama lugu on gaasiga: kui gaasi keskmine hind kuu jooksul oli suurem kui 65 eurot megavatt-tunni kohta, siis sellest hinnapiirist suurem summa hüvitatakse, sõltumata sellest, kui palju gaasi kulus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles