PUUST JA PUNASEKS ⟩ Kuidas muutuvad pärast uusi leevendusi elektri- ja gaasiarved? (11)

Adele Johanson
Copy
Suured elektriarved saavad leevendust.
Suured elektriarved saavad leevendust. Foto: Madis Veltman / Postimees

Valitsus jõudis kokkuleppele, kuidas elektri hinnatõusu kõikide tarbijate jaoks leevendada. Samas jäävad kehtima ka senised meetmed ning näiteks need, kes elektriga kodu kütavad, võivad ka edaspidi kohalikust omavalitsusest lisatoetust saada.

Täna jõuti kokkuleppele, et kodutarbijatele kehtestatakse hinnalagi 12 senti kWh kohta elektritarbimisele kuni 650 kWh kuus. See kehtib nii börsi- kui fikseeritud hinnaga lepingutele. Nende klientide jaoks, kelle fikseeritud pakett on piirist odavam, jääb kõik samaks. Teised võivad kergemalt hingata.

Kodu elektriga küttes võib igakuine elektri tarbimine olla aga kordades suurem. Kuni keskmise sissetulekuga pered, kelle elektri tarbimine on üle 650 kWh kuus, võivad ka edaspidi pöörduda toetuse saamiseks kohaliku omavalitsuse poole, sest kehtima jäävad ka senised toetusmeetmed. Pered, kes elektriga kütavad ning kelle sissetulekud on suured, peavad ülejäänud osa elektriarvest ikkagi ise kinni maksma. 

Samas peaks kohalike omavalitsuste töökoormus vähenema, sest paljude perede elektriarved on juba jaanuari eest tublisti väiksemad. Meede kehtib kokku kolm kuud ehk siis kehtib hinnalagi jaanuaris, veebruaris ja märtsis. 

Seni on elektriarvest automaatselt maha arvatud pool võrgutasust. Samamoodi hakkab toimima ka täna kokkulepitud hinnalagi. 12 sendist kWh eest suuremad arved maksab automaatselt ära riik ning inimene toetuse saamiseks kuhugi pöörduma ei pea. 12 sendi piir on kehtestatud elektri hinnale enne käibemaksu lisamist. 

Tõsi, elektrimüüjateni pole veel jõudnud konkreetsed detailid toetusmeetmete kohta ning ka see, mida neilt täpselt oodatakse. 

Vanad arved jäävad

Oktoobri, novembri ja detsembri suured elektriarved jäävad aga kehtima nii, nagu need olid ning sealt mingit automaatset mahaarvamist ei toimu.

Nende kuude eest tuleb toetuse saamiseks pöörduda endiselt kohaliku omavalitsuse poole ning arvete tasumisel abistatakse ainult neid peresid, kelle sissetulek on keskmisest väiksem.

Gaasi hinnalagi

Täna otsustati kehtestada lagi ka gaasi hinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot MW/h kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni 2,75 MWh.

Tarbijatele esitatakse arveid kuupmeetrite eest. Ka see ümberarvutus toimub automaatselt ning inimene ise kuupmeetreid megavatt-tundideks arvutama ei pea. See mure jääb gaasimüüjale, kes saadab osa arvest riigile.

Tasub aga teada, et 1 kuupmeeter gaasi annab umbes 10,55 kWh energiat. Keskmine gaasiküttega korter Tallinnas tarbib gaasi aastas umbes 1050 kuupmeetrit ehk ligi 11,1 MW/h aastas.

Elektri- ja gaasilepingud võivad olla aga ka korteriühistu nimel. See, kuidas neid arveid klaarida, peaks selguma teisipäeval. 

Meetmete pakett koosneb kolmest osast

  • Esiteks, hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kWh kohta elektritarbimisele kuni 650 kWh. See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kWh, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja saadab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on maha arvestatud.
  • Teiseks, hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot/MWh kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni 2,75 MWh.
  • Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu (seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti). Koalitsioonipartnerid töötavad edasi ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokkupanemisel.
Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles