Rahakogujad Swedbanki pensionifondides peaksid oma valikud üle vaatama (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbanki pensionifondides raha kogujatele toimuvad fondides suured muutused
Swedbanki pensionifondides raha kogujatele toimuvad fondides suured muutused Foto: PPE/SIPA/Scanpix

Swedbank teatas teisipäeval, et nad muudavad kogu oma teise pensionisamba fondide loogikat. See tähendab, et need fondid, kus tänaseks on raha kogutud ja kuhu edasi kogutakse, võivad muutuda kaugelt enam kui pelgalt nimevahetus. Mõnel fondil vahetub siiski vaid nimi, kui sedagi.

Igal juhul on kasulik vaadata, kui raha kogutakse Swedbanki investeerimisfondides, mis saab nendest fondidest. Loomulikult ei piirdu valikud vaid Swedbanki fondidega, turul on ka teisi teenusepakkujaid.

Swedbanki on ainus, kes on otsustanud elutsüklifondide kasuks. Põhjusi on mitu. Esiteks pakub Swedbank ka teistel turgudel sarnaselt fonde, kus fondi sisus vähendatakse riskivarade, nagu aktsiate osakaalu vastavalt rahakogujate vanuse muutusele. See eeldab, et ollakse endale sobivale vahemikule mõeldud fondis.

Teine põhjus põhineb panga klienditeenindajate pikaajalisel tagasisidel. Rahakogujad pole tõesti huvitatud oma seni tehtud valikust, rääkimata siis ümbermõtlemisele. Paljud rahakogujad teises sambas on suvalise muu pangatoimingu kõrvalt pensionifondi kohta esitatud küsimuse kohta suisa pahased, et ärge tülitage, räägime siis, kui oleme jõudnud pensioniikka.

Miks see on halb? Varem loositi huvipuuduses sundliitunutele midagi konservatiivsete fondide seast. Need fondid pole mõeldud kapitali kasvatamiseks, vaid pensionieale lähenejatele. Noortele, kellel on aastakümneid rahakogumist alles ees, on see kõige sobimatum valik. Selline oli riigi tahe. Pensionireformi olukord on muutunud.

Paljud aga istusid harjumusest kunagi valitud fondis ja ei liikunud vanuse kasvades väiksema riskiga fondi. Nad võtsid ehk liiga suure riski. See oli üks ajend, miks Swedbank sellised fondid lõi või olemasolevad sellisteks muudab. Kui kunde ei taha ise midagi pensionifondidest kuulda, siis miks mitte teha fond, mis vastavalt kümneaastase vahemikuga inimeste eest ise muudab fondi riskikaale? Inimene ei pea midagi tegema. Väga mugav.

Paraku on sedasi, et need, kes ei tunne huvi enda seniste rahapaigutuste vastu, võivad 2. maist olla fondis, mille nimi on muutunud ja mitte ainult. Need fondid võivad võtta oluliselt kõrgemat riski võrreldes sellega, millega samas fondis raha kogudes ollakse harjutud.

Mis muutub Swedbanki investeerimisfondides?

Swedbanki teise samba fondid teevad läbi suure muutuse
Swedbanki teise samba fondid teevad läbi suure muutuse Illustratsioon: Swedbank

Fondide valik tekitab inimestes segadust

Eestis on suur hulk inimesi, kes ei vaata regulaarselt üle fondi, milles nad koguvad ja on nii oma vanusele mittesobivas fondis, ütles Swedbank Investeerimisfondid ASi juht Age Petter.

«Pensionireform ja sellele eelnenud ning järgnenud küsitlused on välja toonud, et fondide valik ja sobiva fondi valimine tekitab inimestes segadust. Uute fondide nimedega ja ülesehitusega muudame selgeks ja läbipaistvaks, kellele fond eelkõige sobib,» rääkis ta. 

Elutsüklifond saab olema meie esmane soovitus. Kogujale aga säilib võimalus valida ka mõnele teisele kümnendile sobilikum fond, 100-protsendilise aktsiariskiga indeksfond või konservatiivne fond, rääkis ta alternatiivsete valikute kohta, kui elutsükli fondi ei soovita.

«Arvestades tänast olukorda, kus inimesed ei kipu aktiivselt vanusest tulenevalt fondi muutma, pakub just muudatus neile kindlustunde, et fondi pole vaja vahetada ning selle riskitase on kooskõlas kogumisperioodiga, mis on jäänud pensionieani ja annab pensionivarale võimaluse kasvada nooremas eas kiiremini ning enne pensioniiga vaiksemalt, kuid turvalisemalt,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles