Sutt leevendas universaalsele postiteenusele esitatavaid nõudeid

BNS
Copy
Andres Sutt. 
Andres Sutt. Foto: Eero Vabamägi

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt (RE) allkirjastas universaalset postiteenust (UPT) ja postivõrku reguleeriva määruse, millega kaasajastatakse kehtivaid nõudeid, et tagada postiteenuse järjepidev üleriigiline kättesaadavus.

«Inimeste elukvaliteet peab olema tagatud igas Eestimaa nurgas ja postiteenuse kättesaadavus on kindlasti selle oluline osa. Samas ei ole täna enam nii oluline postkontorite füüsiline asukoht, vaid see, et postiteenus kui selline oleks inimesele kättesaadav ja mugav kasutada – olgu see postkontori, pakiautomaadi või kulleri vahendusel. Kui 10 aastat tagasi saadeti kaks miljonit pakki aastas, siis täna on see number juba üle 25 miljoni ja inimesed eelistavad üha enam 24/7 toimivaid pakiautomaate postkontorisse mineku asemel,» ütles Sutt pressiteates.

Minister rõhutas, et postiteenus peab olema kõigile inimestele senisest veelgi paremini kättesaadavaks, kuid Eesti Post saab uute nõuete raames paindlikumalt valida, kus ja milliste kanalite vahendusel ta inimesele kõige paremini postiteenust pakub.

Uue määrusega kaotati senised nõuded otseselt postkontorite ja kirjakastide paiknemisele ning asendati need nõudega tagada juurdepääs UPT-le erinevate juurdepääsupunktide kaudu.

Eesmärk on minna üle niinimetatud teenusepõhisele lähenemisele ja tõsta teenuse kättesaadavust, et inimesel oleks parem juurdepääs teenusele kas siis postkontori, liikuva juurdepääsupunkti, pakiautomaadi, kirjakasti või tellitava juurdepääsupunkti vahendusel.

Tellitava juurdepääsupunkti saab inimene koju tellida tasuta, kui postkontor või pakiautomaat asub postiteenuse kasutajast kaugemal kui 5 kilomeetrit või ei ole postkontor avatud soovitud tööpäeval või ei osutata seal soovitud, UPT hulka kuuluvat teenust.

Samuti tuleb edaspidi tagada postkontori lahtiolekuaeg vähemalt kahel päeval nädalas, kuid kokku vähemalt 10 tundi nädalas senise 2 tunni asemel päevas.

Määruse tagasisidestamise käigus laekus ka ettepanekuid, kuidas suurendada senist koostööd kohalike omavalitsustega ning nendega on nõuete kehtestamisel arvestatud.

«Lisasime määrusesse kohustuse UPT osutajal arvestada juurdepääsupunktide paigutamisel kohaliku omavalitsuse ettepanekutega. Eesti Post teeb juba täna, aga ka edaspidi tihedat koostööd kohalikega ning Eesti Linnade ja Valdade Liiduga, et igasse piirkonda saaksid just nende vajadustele vastavad lahendused,» kinnitas minister.

Ministri sõnul töötatakse postiteenuse arendamisega edasi ning MKM-is on koostamisel ka postiseaduse muutmise seaduse eelnõu väljatöötamiskavatsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles