Neste: kütusehinna viib üles mure Kasahstani naftatarnete pärast (1)

Adele Johanson
Copy
Tankimine
Tankimine Foto: Madis Veltman

Mootorikütuste hinnad tegind Eestis ajaloo kõikide aegade rekordi. Neste turundus- ja kommunikatsioonijuhi Risto Sülluste kinnitusel on juba nädala jagu mõjutanud tanklates kütusehindu vedelkütuste valmistoodangu börsihindade kasv.

Selle taga on tema sõnul omakorda toornafta hinnatõus, mida mõjutab maailmamajanduse kasvav mure Kasahstani toornafta tarnete pärast. Kas ja millal leevendus tuleb ja kuidas see mõjutab meie regiooni valmistoodangu hindu edaspidi, on praegu pea võimatu prognoosida.

«Kasahstan toodab umbes 1,8–1,9 miljonit barrelit toornaftat päevas, mille suurusjärk on võrreldav Norra omaga, ning üle poole oma nafta toodangust ekspordib Kasahstan Euroopasse,» selgitas Sülluste.

Praegused poliitilised rahutused on mõjutanud negatiivselt nafta tootmist Tengizi väljal. Sülluste sõnul on võimalik, et naftaeksport Kasahstanist väheneb ja see võib tähendada hinnakasvu. Samas oodatakse Liibüa naftaekspordi taastumist, mis peaks lähiajal hinnakasvu pisut leevendama ning kompenseerima Kasahstani ekspordi languse.

Kütuse varumine veelgi suurema hinnatõusu ootuses pole tema sõnul aga kuigi mõistlik. «Liiati võib praeguse muutliku talveilma ja suure õhuniiskuse tingimustes bensiini ja diislit kodus kanistrites säilitades tekkida probleeme kondensveega, mis kütuse kvaliteeti vähendab,» märkis Sülluste. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles