Stipendiumid ja toetused ei ole takistuseks energiahinna hüvitise saamisel

Adele Johanson
Copy
Laste tööga teenitud lisaraha ei lähe leibkonna tuluna arvesse
Laste tööga teenitud lisaraha ei lähe leibkonna tuluna arvesse Foto: Urmas Luik

Peredele, kelle sissetulek on keskmisest väiksem, hüvitatakse elektri, gaasi ja kütte hinnatõus 80 protsendi ulatuses. Kui ka sissetulekud on piirist suuremad teiste saadud toetuste, stipendiumite või abirahade tõttu, siis on võimalik ikkagi hüvitist saada.

Sissetulekuna ei võeta arvesse riigi või omavalitsuse makstud ühekordseid toetussummasid, seisab Toila valla kodulehel

Näiteks ei arvata sissetuleku hulka omavalitsuse makstavat täiendavat sotsiaaltoetust, sünnitoetust, matusetoetust, üksi elava pensionäri toetust.

Samuti ei lähe energiahinna hüvitise küsimisel arvesse kohaliku omavalitsuse makstud regulaarsed toetused, näiteks lasteaia ja koolilõuna toetus, lasteaia kohamaksu toetus, lapsehoiutoetus.

Sissetulekute arvestusse ei kuulu ka puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse alusel makstud summad. Siia alla kuuluvad näiteks näiteks puudega lapse toetus, puudega tööealise inimese toetus, puudega vanaduspensioniealise inimese toetus, õppetoetus, töötamistoetus, rehabilitatsioonitoetus ja täienduskoolitustoetus. NB! Puudega vanema toetus, mida makstakse samuti puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse alusel, arvestatakse perekonna sissetulekute hulka.

Tulude hulka ei arvestata ka riigi tagatisel antud õppelaenu. Samuti ei lähe arvesse õppetoetused või õppeasutuste makstud stipendiumid. 

Kui peres on lapsi, kes on käinud tööl, siis ka laste teenitud tulu ei lähe arvesse. Nimelt ei arvestata tuluna töist sissetulekut, mille on saanud põhikoolis, gümnaasiumis või kutseõppe tasemeõppes õppiv keskhariduseta laps kuni 19-aastaseks saamiseni või pärast 19-aastaseks saamist kuni jooksva õppeaasta lõpuni või õpilase kooli nimekirjast välja arvamiseni. Arvesse ei lähe ka õppimist ja töötamist soodustavad stipendiumid ja abirahad. 

Tulude lahtrist jäävad välja ka mingi asja purunemise või kadumise kompenseerimiseks saadud summad ning lähedastelt toimetuleku parandamiseks saadud raha ja kingitused.  

Üldiselt ei arvestata sissetulekute hulka ka PRIA ühekordseid toetusi, välja arvatud juhtudel, kui toetuse saajaks on FIE. PRIA toetus läheb arvesse ka siis, kui eraisik on näiteks maa välja rentinud ja ise sellega kaasnevaid kulusid ei kata.

Peredele hüvitatakse elektri-, gaasi- ja küttearvete osalisel tasumisel konkreetse energialiigi hinnatõusu osa 80 protsendi ulatuses, st elektri, gaasi või toasooja enda ühikupõhine hinnatõus.

Leibkond kvalifitseerub toetuse saajaks, kui netosissetulek jääb alla mediaantaseme piiri. Seda arvestatakse pere ühe inimese kohta 1126 eurot kuus, iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta on sama summa kaaluga 0,5 ehk siis 563 eurot kuus ja alla 14-aastased lapsed kaaluga 0,3 ehk siis 337,8 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles