Detsembrikuu arve: elekter maksab aastatagusest neli ja pool korda rohkem (9)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Elekter.
Elekter. Foto: Rohan Makhecha/ Unsplash

Vaatamata tarbimise vähendamisele, on elektriarve ikka aastatagusega võrreldes enam kui poole võrra tõusnud, selgub esimestest tarbijateni jõudnud detsembrikuu elektriarvetest.

Mäletatavasti oli detsembrikuu algus krõbeda pakasega ning elektri megavatt-tunni hind püstitas Nord Pooli elektribörsil pidevalt rekordeid, korra kerkis elektri tunnihind Eesti hinnapiirkonnas isegi 1000 euroni.

Eriti elektriga kütjad mõtlesid hirmuvärinal, millised elektriarved jaanuaris nende postkasti potsatavad, sest juba varasema paari kuu arvetelt vaatasid vastu hinnad, mida eelmistel aastatel oli näha vaid mõnel külmal talvekuul.

Mitte kõik elektriarved ei ole veel omanikeni jõudnud, kuid esimesed siiski.

Nii oli ahiküttega maja elektritarbimine detsembris aasta varasemaga võrreldes 18 protsenti väiksem, 128,8 kWh, kuid elektriarve see-eest 53,7 protsenti mullusest suurem.

Kui 2020. aastal maksis päeval elektri KWh 0,0658 eurot ja öösel 0,0316 eurot, siis lõppenud aasta detsembris enam kui neli korda rohkem – vastavalt 0,2721 eurot ja 0,1447 eurot.

Kas kõrgustesse kerkiv elektrihind inimestele üle jõu käib ning võlglasi on juurde tulnud?
Eesti Energia kommunikatsioonijuhi Priit Lutsu sõnul see nii ei ole ning võlglaste arv on vähenenud. «Detsembri lõpus oli umbes 500 võrra vähem võlglasi kui novembri lõpus,» kinnitas ta. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles