Lugeja küsib: kas elektri kokkuhoiu mõttes tuleks ka ruuter ja digiboks välja lülitada?

Adele Johanson
Copy
Ruuteri ja digiboksiga ei maksa kogu aeg plõksida
Ruuteri ja digiboksiga ei maksa kogu aeg plõksida Foto: Marko Saarm

Lugeja küsis Postimehe tarbijaportaalilt, kas on mõistlik elektri kokkuhoiu mõttes ka ruuter ja digiboks välja lülitada, kui neid parajasti ei kasuta.

Elektri säästmiseks on üks levinumaid soovitusi kõik jõude seisvad seadmed vooluvõrgust lahti ühendada. Paraku ei pruugi kõik vidinad sellisele kohtlemisele vastu pidada. 

Telia tehnilise teeninduse juht Tanel Peep tõdes, et aeg-ajalt võib olla otstarbekas seadmeid välja lülitada. «Näiteks anname selle soovituse ruuterite ja digibokside kohta ka suvisel äikesehooajal. Samuti on mõistlik mis tahes seadme pikemalt jõude jätmise korral (näiteks nädalavahetusel suvilasse minnes vms) see välja lülitada või pistikust eemaldada,» selgitas ta.

Kui nii toimida mitte väga sageli, siis teeb selline värskendus seadmetele üldiselt pigem head. Samas kui jutt käib igapäevasest ja väga sagedasest sisse-välja lülitamisest, siis selline n-ö plõksimine võib tema sõnul tõepoolest mõnele seadmele ka kehvasti mõjuda ja selle eluiga vähendada. «Mida vanem seade, seda suurem on ka rikkiminemise risk,» rääkis ta. 

Nutiseadmed, mis peavad taustal pidevalt midagi tegema, näiteks kodu valvama või mingeid näite edastama, peavad toimimiseks pidevalt vooluvõrgus olema.

Peep rõhutas, et ka kodune elektrivõrk ise peaks stabiilselt toimima. Kui ühe seadme sisselülitamine lööb elektripinge kõikuma, siis sellest võivad ka teised seadmed omakorda rivist välja minna.

«Kui seadmel on toiteahel riknenud (see osa, mis kogu seadmele vajalikul hulgal ja sobilike parameetritega voolu edasi annab) või ilmneb mõni muu rike, mille tulemusena seade keeldub sisse lülitumast, siis üldjuhul on kaks varianti: viis seade remonti või kulukama rikke korral mõelda uue seadme ostu peale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles