TOP 20 ⟩ Kirgi kütsid hinnatõus, untsu läinud ostud ja kõiksugu ettekirjutused

Adele Johanson
Copy
Tarbijaportaali loetumad lood 2021. aastal
Tarbijaportaali loetumad lood 2021. aastal Foto: Erakogu

Postimehe tarbijaportaalis pälvisid 2021. aastal suurt tähelepanu lood pettustest, hinnatõusust ja rangetest ettekirjutustest. 

1. Luunja kurkide kasvatamisel kasutati keelatud aineid

Grüne Fee ehk Luunja kurkidest leiti septembris Eestis keelatud taimekaitsevahendi jääke. Põllumajandus- ja toiduamet tunnistas seetõttu ASi Grüne Fee Eesti agronoomi taimekaitsetunnistuse kehtetuks.

2. Uuest õhksoojuspumbast peab kohalikule võimule teada andma

Paljud meist pole ehk kuulnudki, et mitmest tööst, mis võiksid talvel meie koduse olemise soojemaks teha, tuleb teada anda ka kohalikule omavalitsusele. Näiteks peab paberit määrima õhksoojuspumba paigaldamise korral.

3. Vaata, kas saad riigilt hüvitist kodusooja hinnatõusu korvamiseks

Tartu kutsehariduskeskuse õpilaste loodud veebilehelt Tehisjurist.ee saab igaüks kalkulaatorist vaadata, kas tema pere võiks saada hüvitist elektri-, gaasi- ja küttehinna tõusu korvamiseks.

4. Taavi Aas olukorrast Elroni rongides: üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna

Juulis tekitas avalikku poleemikat Elroni plaan küsida ratturitelt eraldi piletit ratta jaoks. Aas avaldas Facebooki postituses toetust rattapiletile ja lisas pildi, mis kujutab Elroni rongi, mis on jalgrattaid pilgeni täis.

5. Pane tähele: millistel tingimustel saab Soome ja Rootsi reisida

Suvel muutusid Rootsi reisimisele kehtestatud piirangud ja reeglid ning meie kahe naaberriigi reisipiirangute ümber oli palju segadust. Tallink selgitas, mis tingimustel sai siis Soome ja Rootsi reisida ja milliseid dokumente selleks esitada tuli.

6. Milliste hindadega Lidl ostjaid meelitab?

Saksamaa odavkaupluste kett Lidl avas oktoobris Lätis 15 uut poodi. Mis hindadega ostjaid uutesse kauplustesse meelitatati, selgus jaeketi müügipakkumistest. Banaanikilo maksis Lidlis 39 senti, broilerikilo 1,15 eurot, värske kurgi kilo maksis 75 senti, tomat 49 senti.

7. Maasikamüüja tõmbas tarbijal naha üle kõrvade

«Suur hinnasilt väljas – kolm eurot kilogramm, Kreeka maasikas. Võtsin karbi ja lasin müüjal ära kaaluda, kilo ja mõnisada grammi. Selle eest tuli välja käia 5 eurot ja 28 senti. Andsin raha ja võtsin vastu maasikad, kui jäin mõtlema – kui üks kilo on kolm eurot, siis kuidas kilo ja mõnisada grammi on pea kuus eurot,» kirjeldab sotsiaalmeedias Anton Klink, kes sai juunis Hiiu Maxima eest maasikaid ostes petta.

8. Poekartulis tuvastati ohtlik bakterhaigus

Põllumajandus- ja toiduamet tuvastas tarbekartuli turustamise kontrolli käigus aprillis Egiptusest pärit kartulis karantiinse taimehaiguse kartuli-pruunbaktermädaniku. Bakterhaigusest vabanemine on tülikas töö ning Eestis kasvanud kartulist sellist haigust õnneks veel leitud ei ole.

9.Ehituspoodides on vallandunud tõeline ostupaanika

Ehituspoodides läks märtsis lahti piirangute-eelne ostupaanika, sest tarbijad arvasid ekslikult, et ehituskauplused panevad kuni aprillini uksed kinni. Üks kauplus pikendas ohutuks kauplemiseks lahtiolekuaega südaööni.

10. Lidlil kerkib kaheksa kauplust neljas Eesti linnas

Jaemüügihiiul Lidlil oli märtsis Eestis valmimisjärgus kaheksa kauplust neljas linnas, kaks kauplust on saanud juba ka kasutusloa. Lidl Eesti töötajate arv oli selleks ajaks tõusnud üle 180.

11. Tuntud elektroonikapood müüs uueväärse arvuti pähe kasutatud seadme

Tarbija soetas 2020. aasta septembris Klickist allahinnatud sülearvuti. Hiljem selgus, et tegemist oli kasutatud seadmega, mis ei vastanud lubatud kriteeriumitele.

12. Peeter Rebane: me ei kontrolli Komeedis koroonapassi

Peeter Rebane tuli augustikuus sotsiaalmeedias välja avaldusega, et kohvik Komeet pigem vähendab oma mahutavust 50 inimese peale, kui hakkab oma kliente «represseerima» koroonapassi nõudmisega.

13. Tallink täpsustas laevaga Soome minejate koroonanõudeid

Tallinna–Helsingi liini haldav Tallink aktsepteeris veebruaris peale PCR-testi veel teisigi, lisaks pääsesid ilma koroonatestita pardale 12-aastased ja nooremad lapsed.

14. PTA asus kodulehel jagama infot toiduainetest, mis on vähiohu tõttu tagasi kutsutud

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) lisas juulis ameti kodulehele info neile teadaolevatest toodetest, mis on tagasi kutsutud etüleenoksiidi tõttu. Infot toidukäitlejate tagasikutsutud toodete partiide kohta hakatakse uuendama kord nädalas, neljapäeval.

15. Detailne õpetus, kuidas uue seaduse toel võlast vabaneda

5. aprillil aegus esimest korda taasiseseisvunud Eesti ajaloos suur hulk kohtutäiturite menetluses olevaid võlgasid, mida on menetletud aastast 2001. Kuidas uue seaduse abiga võlgadest vabaks saada, selgitas kohtutäiturite ning pankrotihaldurite koja kantsler Kristi Hunt.

16. Lugeja küsib: kas tõesti teenib koristaja 3000 eurot kuus?

Tarbijaportaalile kirjutas lugeja, kes koduse koristaja otsingul pidi tõdema, et koristaja kuupalk on sama suur kui firmajuhil.

17. Kurikuulus automüüja tõmbas kliendil naha üle kõrvade

Postimehe tarbijaportaalile kirjutas nördinud autoostja, kelle auto muutus sõidukõlbmatuks juba pool tundi pärast ostmist. Kuigi automüüja Balticar, kellelt auto osteti, lubab lahkelt kõigile klientidele kahenädalast garantiid, siis ei ole veel teada ühtegi inimest, kellel oleks õnnestunud seda garantiid kasutada.

18. Kreeka puhkuse eest 3500 eurot tasunud klient sai pooleli jäänud reisi eest 800 eurot

Reisifirmaga Okeaania Travel OÜ Kreekasse pakettreisile sõitnud klient sai ebameeldiva kogemuse, kui planeeritud kümnepäevane reis jäi poole lühemaks. Tarbija nõudis läbi tarbijavaidluste komisjoni moraalse kahju hüvitamist, kuid jäi soovitud kompensatsioonita.

19. Kütusehindade tõus näib lõputu

Circle K veebruarikuisest Balti riikide pealinnade hinnavõrdlusest selgub, et nädalaga tõusid hinnad kõigis kolmes pealinnas.

20. Milline vastlakukkel mekib kõige paremini?

Vastlapäeva lähenedes täituvad poeletid vastlakuklitega. Postimees võttis luubi alla suuremates poodides müüdavad vahukoorekuklid ning valis välja parimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles