5-protsendiline euribor lisaks keskmisele kodulaenule iga kuu pea 300 eurot

Adele Johanson
Copy
Korteri ostmine pealinnas muutub iga kuuga kallimaks.
Korteri ostmine pealinnas muutub iga kuuga kallimaks. Foto: Mihkel Maripuu

Eluasemelaenude puhul läheb negatiivne euribor arvesse nulliga. Kuigi intress on viimaste aastate jooksul kõikunud, ei ole laenumaksed sellest muutunud, sest lepingutes on euribor arvestatud 0 protsenti. Keegi aga ei tea, mis tulevik toob.

«Euribori täpset liikumist on raske ennustada, kuid rahaturud prognoosivad tõepoolest, et pikalt negatiivne püsinud euribor võib lähiaastatel tõusta,» rääkis LHV eraisikute finantseerimise osakonna juht Catlin Vatsel. Euribori liikumine sõltub ka keskpankade rahapoliitika otsustest.

Pangad vaatavad kodulaenu andes, kas klient tuleks toime ka euribori võimaliku tõusuga. SEB eraklientide segmendi müügijuht Evelin Koplimäe soovitab laenuvõtjatel läbi mõelda ja kalkuleerida, kuidas võib võimalik euribori tõus mõjutada nende laenumakseid ning kas laenuvõtja on suuteline ka näiteks 1-, 2- või lausa 5-protsendise intressimäära tõusu korral laenumakseid tasuma.

Euribori tõus on laenuvõtjal kohe tunda

Sama kinnitab ka Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma, kelle sõnutsi tuleb hoolikalt kaaluda kõiki aspekte ja riske. Muu hulgas ka seda, kas ja kuidas oleks laenu tasumine võimalik, kui intressimäärad tõusevad.

SEB sel aastal väljastatud keskmine eluasemelaenu summa on 100 000 eurot, levinuim laenutähtaeg 30 aastat.

Võttes arvesse andmeid ning Eesti Panga avaldatud turu keskmist intressimäära, milleks on 2,1 protsenti + euribor, kujuneb laenu igakuiseks tagasimakseks umbes 375 eurot. Kui Euribor tõuseks ühele protsendile, siis tuleks iga kuu tasuda umbes 52 eurot rohkem, 2-protsendilise tõusu korral juba 108 eurot.

Kui euribor tõuseks aga 5 protsendile, siis suureneksid igakuised laenumaksed lausa ligikaudu 297 euro võrra ning aastas tähendaks see ligikaudu 3600-eurost lisakulu. 

Viimati oli Euribor 5 protsendi juures 2008. aasta sügisel. Sellest ajast peale on euribor olnud väga madal ning majanduse turgutamiseks ohtralt raha ringlusesse lastud. 

Kuidas kaitsta end euribori tõusu eest?

Kaitsmaks ennast euribori võimaliku tõusu eest, saab SEBs intressimäära kuni viieks aastaks fikseerida. Swedbankis saab sõlmida annuiteetgraafiku, mis on koostatud 6 kuu euribori baasil. LHV ei ole seni fikseeritud intressiga kodulaenu pakkunud ja selle vastu pole seni ka suurt huvi olnud.

«Et intressimäära fikseerimisest võita, peaks laenaja olema veendunud, et baasintressimäär on tõusmas, sest enamasti on ikkagi muutuv euribor madalam fikseeritud intressimäärast,» sõnas Vatsel.

Fikseeritud intressimäära puhul ei muutu laenumakse suurus perioodi jooksul. Samas tuleb selle kasutamisel Koplimäe sõnul arvestada teatud piirangutega. Intressimäära fikseerimist ei saa kasutada laenu osade kaupa kasutusele võtmisel.

Fikseeritud intressimäära korral tuleb arvestada sedagi, et turu intressimäärade languse korral võib laenulepingu tingimuste muutmine, näiteks enne kokkulepitud tähtaega laenu tagasimaksmine või intressimäära ujuvaks muutmine, osutuda laenusaajale kulukaks.

Euribor on intressimäär, millega kõrge reitinguga pank on nõus laenama raha eurodes teisele kõrge reitinguga pangale ning mida arvutatakse iga päev pankadevaheliste hoiuste puhul tähtajaga kuni 12 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles