Riik toetab kõiki gaasitarbijaid arvete tasumisel (3)

Tarbija24
Copy
Gaasipliit. Pilt on illustreeriv.
Gaasipliit. Pilt on illustreeriv. Foto: Ants Liigus

Valitsus otsustas, et tõusvate energiaarvete mõju leevendamiseks maksab riik ajutiselt gaasi võrgutasud.

Valitsus otsustas toetada praeguses keerulises olukorras ettevõtete konkurentsivõimet ning seda, et energiahindade tõus ei kajastuks tarbijate jaoks toodetes ja teenustes liialt valusalt, kommenteeris majandus- ja taristusminister Taavi Aas. Ta lisas, et abi saavad ka majapidamises gaasi kasutavad kodutarbijad.

Tarbijatele kompenseeritakse gaasi võrguteenuse tasust 100 protsenti koos selle eest tasutava käibemaksuga.

Soodustuse saamiseks ei pea eraldi midagi ette võtma. Juba detsembri gaasitarbimise arvel katab võrguteenuse lõpptarbija eest riik ning tarbijale laekuv arve on selle võrra väiksem.

Erinevatele tarbijatele on meetme mõju erinev, kuid enamikul juhtudel väheneb gaasiarve uue meetme toel kuni 7 protsenti.

Võrguettevõtjatele kompenseerib võrguteenuse tasud SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Riigieelarvest kulub selleks hinnanguliselt 25 miljonit eurot.

Energiahindade tõusu mõjude leevendamiseks on praegu alandatud elektri võrgutasu, töötatud välja toetus madalama sissetulekuga leibkondadele elektri-, gaasi- ja küttearvete tasumiseks ning valitsus otsustas ära jätta tulevasse aastasse planeeritud energiakandjate aktsiisitõusu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles