Saksamaal tõuseb miinimumpalk 12 euroni tunnis

Tarbija24
Copy
Euro rahatähed.
Euro rahatähed. Foto: Sille Annuk

Saksamaal räägitakse miinimumpalga tõstmisest 12 euroni tunnis – see mõjutaks riigi statistikaameti hinnangul 7,2 miljonit töötajat, vahendab der Spiegel. Täistööaja korral tähendaks 12-eurone tunnipalk igakuist veidi üle 2000-eurost brutosissetulekut.

Madalapalgaliste töökohtade arv, kus teenitakse vähem kui kaks kolmandiku Saksamaa mediaanpalgast, on võrreldes paari aasta taguse ajaga langenud. Tõenäoliselt on olukorras süüdi see, et osalise tööajaga töötajad ei lähe arvesse ning pandeemia ajal on osalise koormusega töötamine rohkem levinud. Seega pole väikese sissetulekuga inimeste töötasu tegelikult kasvanud. 

Miinimum tunnipalk pandi Saksamaal paika 2015. aastal ning toona oli see 8 eurot ja 15 senti. 2019. aastal tõusis miinimumpalk 9 euro ja 19 sendini. Tööminister Hubertus Heil tetas, et miinimumpalga tõstmine on tema uue aasta esimene ülesanne.

Seni on miinimumpalga üle otsustanud komisjon, kuhu kuuluvad komisjoni juht, kaks ametühingute esindajat, kaks tööandjate esindajat ja kaks majandusteadlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles