EHMATAV KOGEMUS ⟩ Sõitjad lõdisesid jäätunud akendega pikamaabussis (3)

Adele Johanson
Copy
Bussis oli väga külm ning isegi esiaken oli jääs.
Bussis oli väga külm ning isegi esiaken oli jääs. Foto: Pilt reisijalt

Eestimaale on jõudnud tõeline talv. Kui pikal bussisõidul soojendus üles ütleb, on olukord päris tõsine, sest kuskile minna pole ning kükke ja kätekõverdusi ei tohi samuti sõitvas bussis teha. 

Bussisõit Kuressaarest Tallinna kestab pea 4 tundi ning selle pika sõidu jooksul oli bussis 10 kraadi külma, kirjutas meile Elo, kelle lähedased reede õhtul just sellel liinil sõites külmetasid. Pärast esimest 40 minutit oli mõne sõitja hinnangul seis lootusetu ning nad läksid juba enne praamile minekut bussist maha.

Kuna bussis peab pikalt ühe koha peal istuma ning võimalused endale liikudes sooja teha on napid, oli Elo tõsiselt mures oma lähedaste alajahtumise pärast.

Juht ei näinud jäätunud aknast välja 

«20 inimest oli bussis ja külmetas. Vahepeal praamil sai süüa ja sooja teed juua. Ka bussijuht oli õhukeselt riides ning tema pärast oli samuti mure,» rääkis Elo.

Kuna bussis oli külm, olid ka bussi aknad jääs ning juht pidi neid sõidu ajal puhastama. Kui bussijuht ei näe kehvade ilma- ja teeolude korral ka aknast välja, on see kindlasti suur põhjus muretsemiseks.

«21. sajandil on selline asi nõme. Mis juhtuks, kui mõni oleks õhemalt riides? Sa ei saa bussist maha ka minna, sest on vaja teatud kellaajaks kohale jõuda. Tehnika võib ikka miinuskraadidega üles öelda, aga sellisel juhul peaks saatma asendusbussi,» hurjutas Elo, kes üritas ka bussifirmaga ühendust võtta, kuid edutult.

Bussivedaja Estonian Lines logistik oli nõus asja kommenteerima, kuid oma nime ta avaldada ei soovinud. Ettevõtte kinnitusel oli bussis alguses küll jahe, kuid poole tee peal olukord laabus ning kütteseade hakkas tööle. 

Asendusbussi saatmine oleks võtnud tema sõnul liiga pikalt aega. «Asendusbussi oleks pidanud liiga pikalt ootama ja see ei olnud enam mõistlik lahendus,» märkis logistik. 

Juhtub ka teiste bussifirmadega 

Loksalt Tallinna poole sõitnud SEBE buss oli reisijate kinnitusel täna hommikul samuti külm. «See, et täna lapsed pidid külmetama bussijaamas ja ootama külma bussi, on ebanormaalne, ja see ei ole esimene kord,» kirjutas lugeja. 

Ettevõtte juhatuse esimehe Üllar Kaljuste sõnul võivad bussid olla külmad alguspeatuses, kuid hiljem soojeneb buss üles. «Lepingu kohaselt peame tagama bussis 15 kraadi sooja. Me ei tea, mis võib inimese meelest külm olla, aga sellisel juhul peaks kindlasti pöörduma bussijuhi poole, ehk saab ta kohe midagi reguleerida,» soovitas Kaljuste.

Seekord selgus, et bussijuht oli ekslikul sisse lülitanud küttesüsteemi asemel konditsioneeri, mistõttu oli salongis talvine temperatuur. «AS SEBE ja bussijuht vabandavad kõigi reisijate ees tekkinud ebamugavuste pärast,» teatas ettevõte. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles