Korterivahetus on kasulikum kui ost-müük, aga aeganõudvam

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Liis Treimann

Ehkki korteri vahetuse puhul on kulud väiksemad kui ostu-müügi korral, võtab see reeglina rohkem aega, sest teist poolt on, kellele vahetus sobiks, on raske leida.


«Vahetuse puhul vaadeldakse lepingupooli üleandmisele kuuluva korteri suhtes müüjana ja ostjana. Eeldatakse, et vahetamisele kuuluvate korterite hind on võrdne. Samas võib kokku leppida ka täiendavas kompensatsioonis,» selgitas Ingmar Saksing LVM Kinnisvarast.

Tema sõnul on korterivahetuste osakaal võrreldes müügitehingutega väike. Näiteks sel aastal on nende osakaal sõltuvalt piirkonnast 2-4 protsenti kõikidest kinnisvaratehingutest. Samas on oma kinnisvara vahetada soovivaid kliente tema sõnul turul kogu aeg.

«Vahetussooviga tasub pöörduda kinnisvaramaaklerite poole, aga nende lisamine on võimalik ka suurematesse kinnisvaraportaalidesse,» lausus Saksing.

Sarnaselt müügilepingule tuleb leida ka vahetuse puhul tehingust huvitatud teine pool. Igapäevane praktika näitab, et kuigi vahetus tundub mugavam, on sobiva kliendi leidmine pikemaajalisem protsess ja selleks tuleb aega varuda.

«Valdavalt soovitakse väiksematest linnadest kolida suurematesse või siis suurematest linnadest Tallinna. Samas on hindade erinevused suuremate linnade kasuks. Vastupidist kolimissoovi omavaid peresid on aga väga vähe. Vahetamise eeliseks võrreldes müümise ja ostmisega on odavamad tehingukulud,» selgitas Saksing.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles