Maksuamet tuletab meelde: kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabunud kingitused tuleb deklareerida

PM Majandus
Copy
E-poe kaup postipakis.
E-poe kaup postipakis. Foto: Marko Saarm

Saabuvate jõulupühade valguses tuletab maksu- ja tolliamet (MTA) meelde, et kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabuvad saadetised tuleb deklareerida. See puudutab nii kõiki eraisikult eraisikule tasuta ehk kingitusena saadetud pakke kui ka e-poodidest tellitud saadetisi.

«Kuna jõulupühad on tulemas, siis prognoosime, et suureneb ka pakkide arv, mis tulevad väljastpoolt Euroopa Liitu, näiteks Suurbritanniast või Venemaalt. Selleks et kõik kingitused kenasti oma adressaadini jõuaksid ja deklareerimise kohustus ei tuleks halva üllatusena, tasub meelde tuletada mõned reegleid,» räägib MTA tolliosakonna teenusejuht Kaari Lainevool. Ta tuletab meelde, et kingituseks loetakse ainult eraisikult eraisikule saadetud pakki, mitte veebipoest tellitud või sealt tasuta saadud kaupa.

Maksuvabastus kehtib eraisikult kingitusena saadetud pakkidele, mille väärtus on kuni 45 eurot.

«Näiteks kui tuttav saadab teile Venemaalt kingitusena 20-eurose paki, mille saatmiskulu on 4 eurot, siis tuleb see deklareerida, kuid käibemaksu sellelt tasuma ei pea. Kui aga sellise paki väärtus on 50 eurot (ja saatmiskulu 4 eurot), siis tuleb lisaks deklareerimisele tasuda 54 eurolt käibemaksu 10,8 eurot,» selgitab Lainevool.

Üle 150-eurosed pakid maksustatakse lisaks käibemaksule ka tollimaksuga.

Kõige mugavam on saadetist deklareerida elektroonselt e-MTAs. Selleks sisenege Maksu- ja Tolliameti kodulehel e-teenindusse, valige menüüst: Toll - Lihtsustatud deklaratsioonid - Postipaki deklaratsioon. Deklaratsiooni esitamiseks vajate kullerfirmalt või Omnivalt saadud kauba saabumise teatist ja kahte viitenumbrit: eelneva dokumendi viitenumber ja transpordidokumendi number (Tracking number).

Lisaks on vaja kauba väärtust tõendavat dokumenti (arve, maksekorraldus, tellimus, saatedokumendid). Käibemaksu arvestatakse kauba maksumuselt ja saatekuludelt ning seda saab tasuda deklareerimise keskkonnast väljumata pangalingi kaudu. Endiselt saab deklareerimiseks kasutada ka posti-, kullerettevõtte või tolliagentuuri teenust. Omniva paki puhul saab deklareerimiseks vajalikud andmed, kui logida sisse Omniva saadetud lingilt. Tuleb meeles pidada, et teatud kaupade saatmisele Eestisse on kehtestatud koguselised piirangud või eriloa nõue. Nendega saab tutvuda lähemalt MTA kodulehel.

«Juhime tähelepanu, et seoses Covid-piirangutega on kõige mugavam deklareerida saadetis just veebi teel e-MTAs. Seega paneme noortele südamele, et aitaksite oma vanemaealistel lähedastel, kes ise e-teenuseid ei kasuta, nende pakid kiiresti ja mugavalt e-MTAs deklareerida. Vajadusel küsige abi meie tolliinfoliinilt, aga büroosse tulla me viirusohu tõttu ei soovita. Kui siiski tulete büroosse, siis palun veenduge, et kõik vajalikud dokumendid oleks kaasas,» lisab Kaari Lainevool.

Kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabuvad saadetised tuleb deklareerida alates 1. juulist. Tegemist on Euroopa Liidu käibemaksudirektiivist tuleneva muudatusega, mille Eesti võttis üle käibemaksuseadusesse. Muudatus puudutas ka väljastpoolt Euroopa Liitu asuvatest e-poodidest tellitud väikesaadetisi. MTA tuletab meelde, et nendele lisandub käibemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles