Lugeja küsib: kas fikseeritud elektrihinna puhul saab kompensatsiooni küsida?

Adele Johanson
Copy
Elektripistikud ja -juhtmed.
Elektripistikud ja -juhtmed. Foto: Tairo Lutter

Lugeja soovis teada, kas elektrihinna kompensatsiooni saavad ainult need, kelle elektriarved on üüratult suureks paisunud börsihinna tõttu? Küsimusele vastab rahandusministeeriumi peaspetsialist Geili Heinmaa.

«Olen 74 aastane üksi elav mittetöötav pensionär, kelle pension on väiksem kui 673 eurot kuus. Küsimus on selline: kas hinnatõus kompenseeritakse ainult nendele tarbijatele, kes maksavad börsihinna alusel või ka nendele,kellel on fikseeritud hinnaga pakett,» kirjutas lugeja. Temal endal on fikseeritud hinnaga pakett. 

Heinmaa kinnitusel ei oma tähtsust, kas tarbijal on börsihinnaga või fikseeritud hinnaga pakett, hüvitamine toimub mõlemal juhul. 

Toetuse arvutamisel on abiks energiakulu hüvitise kalkulaator, mille leiab veebilehelt.

Tarbijal tuleb kalkulaatorisse sisestada energiakulu ja kogus. Selle baasil kuvatakse lehel ühiku maksumus ning kui see ületab vastava määra (elektril 12 s/kWh, gaasil 4,9 s/kWh, kaugküttel 7,8 s/kWh), hüvitatakse ületatavast osast 80 protsenti. Hüvitamisele kuuluv lõppsumma ilmub kõrvalaknasse.

Hüvitise taotlemine hakkab toimuma kohaliku omavalitsuse kaudu eeldatavasti detsembrist ja tagasiulatuvalt. «Palume omavalitsused toetuste andmisel appi, sest nemad teavad oma inimesi ja peresid kõige paremini. Arusaadavalt siin omavalitsuste töökoormus kasvab, hüvitame omalt poolt linnadele ja valdadele toetuse andmisega kaasnevad kulud,» kinnitas riigihalduse minister Jaak Aab.

Hüvitis kaetakse Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside ehk CO2 lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise tulu kliimapoliitika eesmärkidele suunatavast osast ning prognoosi kohaselt saab rahaline maht olema suurusjärgus kuni 37 miljonit eurot.

Olenevalt energiatariifidest, taotluste arvust ning eraldatud hüvitiste mahust, otsustatakse 2022. aasta veebruaris selleks ajaks selgunud andmete alusel, kas hüvitamist on võimalik jätkata ka aprillis-mais.

Toetust makstakse riigihalduse ministri 23. novembri määruse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles