Jalgratas sobib ka talvel lustimiseks

Adele Johanson
Copy
Ka jalgrattale saab alla panna talverehvid.
Ka jalgrattale saab alla panna talverehvid. Foto: MARKKU OJALA/EPA

Kogu talve jalgrattaga sõitev Marken Murumaa korraldab huvilistele jalgrattaseiklusi. «Meie räägime, et on halb kliima – ei ole midagi. On vaja vaid õigeid riideid,» rääkis Murumaa ja jagas nõu, kuidas jalgratas talveks valmis panna.

Tema kinnitusel ei pea kogu aeg autoga sõitma. Nii on Murumaa viimased neli aastat ka talvel jalgratta seljas ringi liikunud. Kui külmade ilmadega lähevad teed libedaks, saab ka jalgrattale muretseda talverehvid.

Ratta enda peaks samuti talvevormi panema. Porilaud võiks pikem olla, sest teedele puistatud keemia tõttu lendab linnavahel sõites vett ka 13 külmakraadiga. Ohtra soola tõttu peab linnas rattaga sõites jalgratast ka rohkem hooldama.

Sõitja võiks endale muretseda korralikud kindad ja saapad. Siis on kindel, et õues värskes õhus liikudes tuleb tervis, mitte nohu.

Marken Murumaa
Marken Murumaa Foto: Erakogu

Purakamatele fatbike'idele, millega Murumaa ringi sõidab, pole tema sõnul naastrehve tarvis – kui just ilm päris käest ei lähe.

«Võib-olla on talvel mõned nädalad, kus fatbike'ile oleks naastrehve vaja,» selgitas ta. «Naastrehve on neil tarvis siis, kui on selline lollakas pluss-miinus ilm. Olen viis aastat talvel Lapimaal käinud ja seal ei olnud mitte ühelgi rattal naastrehve,» kirjeldas Murumaa. «Kui talvel on mõnusalt palju lund, siis saab sõita ka ilma naastudeta.»

Jalgratta talverehvid on üsna kulukad. Kui tavalise rehvipaari peale kulub umbes 80 eurot, siis jalgratta naastrehvid lähevad maksma umbes 150 eurot. Kuna see turg on väike, siis on ka tootjaid vähe ning kõik, kes juba taolisi rehve teevad, toodavad neid Murumaa kinnitusel kvaliteetselt.

«Tosse suudavad paljud teha. Jalgratta naastrehve on keeruline leida ja saada, aga olemas nad on,» tõdes Murumaa.

Kui palju jalgratta talverehvid maksavad?

Hawaii Expressist tuleb kõige soodsama, 26-tollise naeltega talverehvi eest välja käia 34.90. Paari eest tuleks välja käia 69.80. Kõige kallim 28-tolline talverehv maksab seal koguni 74.90.

Citybike.ee lehel on jalgrataste talverehvide hinnad 34.90 eurost kuni 85 euro ja 90 sendini. See tähendab, et odavaima paari eest tuleks välja käia 69.90, kõige kallim paar läheks maksma 171.80. Hinnad sõltuvad nii tootjast kui ka rehvi mõõtudest. 

Motonetis on valik seinast seina ning kõige soodsam on seal 28-tolline talverehv, mis maksab 29.90, ning kõige kallima jalgrattarehvi eest tuleb välja käia 119 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles