Uuring: kolmandik eestlastest muretseb küttearvete tasumise pärast

BNS
Copy
Kolmandik eestlastest muretseb, et kas nad uute hindade juures jõuavad üldse oma küttearveid tasuda.
Kolmandik eestlastest muretseb, et kas nad uute hindade juures jõuavad üldse oma küttearveid tasuda. Foto: Arvo Meeks

Külmade ilmade eel muretseb ligi kolmandik Eesti inimestest, kas nad suudavad tuleval talvel üldse oma küttearveid tasuda, selgub isolatsioonimaterjalide tootja Kingspan Insulation tellitud uuringust.

Oktoobri lõpus Balti riikides läbi viidud uuringust selgus, et 80 protsendi Eesti inimeste hinnangul mõjutab neid küttehindade tõus kindlasti. Kui neist 49 protsenti arvas, et hinnatõus neid mõjutab, siis lausa 31 protsenti tundis muret, et kas nad uute hindade juures jõuavad üldse oma küttearveid tasuda. 12 protsenti vastanutest märkis, et hinnatõus neid eriliselt määral ei mõjuta ning 9 protsenti polnud sellele teemale üldse mõelnudki.

Teiste Balti riikidega võrreldes tundsid Läti inimesed kõige rohkem muret oma maksevõime pärast. Nimelt vastas lätlastest 42 protsenti, et neil ei pruugi küttearveteks raha jätkuda. Samas Leedus oli oma põhjapool olevate naabritega võrreldes kõige rohkem neid, kelle arvates küttehindade tõus neid kuidagi ei mõjuta. Nii arvas tervelt 24 protsenti leedulastest. Eestis oli sama näitaja 12 protsenti ning Lätis 15 protsenti.

«Ootuspäraselt on nende hulk, kes küttearvete maksmise pärast muretseb, vanuse kasvades üha suurem. Pensionäridest vastasid Eestis juba ligi pooled ehk 46 protsenti, et on mures oma maksevõime pärast,» ütles Kingspan Insulation OÜ tehniline konsultant Kristjan Väester.

Seega lööb hinnatõus tema sõnul kõige enam neid, kellel on juba niigi väike sissetulek ning pole ka suurt võimalust investeerida lahendustesse, mis aitaks küttekulusid kokku hoida, kas siis näiteks optimaalsema küttesüsteemi või hoone täiendava soojustamise näol.

Maailmaturu gaasihinna hüppelise kallinemise tõttu on juba praegu Eesti koduklientidel gaasihind tõusnud keskmiselt 51 protsenti. Ka elektri hind on sel sügisel samuti püstitanud rekordeid.

«Kuna esimesed krõbedamad küttearved on juba kätte saadud, siis ilmselt see on ka paljudele kohale toonud kallima kütte tõsiasja. Seepärast on isegi päris positiivne, et uuringu järgi on kõigest 9 protsenti neid, kes pole veel teemale üldse mõelnud,» lausus Väester ja lisas, et see annab vähemalt natuke aega inimestel ennast ette valmistada suuremaks arveks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles