Miks pannakse lihatoodetesse vett?

Adele Johanson
Copy
Keeduvorsti sisse käib koguni jää
Keeduvorsti sisse käib koguni jää Foto: Kristjan Teedema

Mõõdukas koguses vett on lihatoodetes omal kohal, kinnitab Nõo lihatööstuse peatehnoloog Anne Värä. «Vett pannakse lihatoodetesse küll. See teeb toote mahlasemaks ja õrnemaks,» rääkis Värä.

Näiteks singiliha soolatakse ja maitsestatakse soolveega. Sinki on muidugi võimalik teha ka nii, et sinna vett ei lisata.

«Talumajapidamistes kasvatati sigu ja pärast tapmist need sead soolati. Kuivsoolas peab sealiha soolduma 2 kuni 3 nädalat. Kui müüa ühte sinki nädalas 5 tonni, siis peaksid selle tootmiseks olema tohutu suured ruumid, ja neid ruume tuleks ka jahutada,» selgitas Värä.

Selleks, et tänapäeval kogu protsessi kiirendada, kasutatakse sinkide soolamisel soolvett koos maitseainetega. Ka peenstruktuuriga keeduvorsti ei saa teha ilma jääta.

Kodused kokkajad lisavad vett ka hakklihasse. «Kui kodus teha hakklihakotlette, siis sinna pannakse piima või vett, mis aitab sel massil paremini seguneda,» märkis Värä. Täissuitsuvorsti sisse pole tema kinnitusel jälle mõtet ohtralt vett panna, sest seda peab hiljem kuivatama ning liigne vesi pikendaks kuivamisaegu.

Nõo lihatööstuse peatehnoloog Anne Värä
Nõo lihatööstuse peatehnoloog Anne Värä Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles